Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Timvikarien Solveig fick ut nästan 30.000 för övertid

Solveig Hoffman och Agnetha Danielsson
Mitt i prick! Det är timvikarien Solveig Hoffmans åsikt om hur Kommunals Agnetha Danielsson (th) skött hennes ärende. "Det lönar sig även för timvikarier att vara med i facket", säger Agnetha Danielsson.
Foto: Anna Göransson
2015-09-21
- Oj, nu beställer jag en resa till Söderhavet! Det var timvikarien Solveig Hoffmans spontana reaktion när hon fick veta hur mycket pengar hon skulle få för all övertid hon jobbat åt Östersunds kommun. Agnetha Danielsson på sektionen hade räknat fram ersättningen och drivit frågan mot arbetsgivaren.

Solveig Hoffman hade själv börjat undra över alla timmar hon jobbat. I flera månader hade hon jobbat mer än heltid på sina timvikariat på tre kommunala LSS-boendena i Östersund. Utan ersättning för övertiden. Tidigare jobbade hon i en annan kommun och fick då ersättning för övertid, så hon visste att det ingick i avtalet.

Hon gick in på sektionens kontor och visade upp sina tidsrapporter. Agnetha Danielsson, förtroendevald på sektionen, såg genast att det var ett solklart fall och tog upp det med arbetsgivaren som insåg misstaget. Solveig Hoffman får nu ersättning för den uteblivna övertiden för det senaste året – 28.515 kronor och 6 öre för att vara exakt. Hon hade jobbat 200 timmar mer än heltid, och en hel del av de timmarna berättigade till kvalificerad övertid, vilket ger hela 240 procent.

Jag bara skrattade och tjoade!

-  Jag trodde att jag i bästa fall skulle få 15.000. Så när Agnetha nämnde summan höll jag nästan på att svimma, jag bara skrattade och tjoade! Det är ju helt fantastiskt.

När de båda blir fotade kramar Solveig Hoffman om Agnetha Danielsson och undrar hur hon ska kunna tacka facket.

- Vi tycker om tårta här, säger Agnetha Danielsson med ett leende och tillägger:

- Det är ju för det här som man sitter här på facket, för att medlemmarna ska få all hjälp de kan. Många ”timmisar” säger att de vill vänta med att gå med tills de har ett fast jobb. De är inte medvetna om hur mycket vi kan göra också för dem! De går ju på samma avtal som de tillsvidareanställda.

Solveig Hoffman har varit med länge i Kommunal, men under en kort period blev hon utesluten, eftersom hon missat att betala in medlemsavgiften.

- Men då träffade jag på Agnetha som övertalade mig att betala och gå med igen. Det var väl en otrolig tur att jag gjorde det!

Hur blir det då med Söderhavet, bär det av?

- Nej det blir inte en så lång resa, men min man och jag drar till Grekland!  Jag har inte varit utomlands på 19 år. Det ska bli fantastiskt!

De extra pengarna kommer till god användning, säger Solveig Hoffman - som dessutom kanske kommer att få ännu mer övertidsersättning. För hon har inte bara jobbat åt kommunen, hon har också varit timvikarie på några privata boenden, och där har hon gjort ännu mer övertid.

- Så nu har jag lämnat in mina papper till den sektion som har hand om det privata. Men där vill de först kolla anställningsavtalet, för att se om jag har rätt till övertidsersättning.

Några av Solveigs timvikariekolleger har sagt ”nu kommer de att bojkotta dig, nu när du konstrat så där”.

- Fast facket har sagt att jag inte behöver oroa mig för det. Det skulle vara tjänstefel av kommunen att särbehandla mig för att jag begärt ut det jag har rätt till. Och det är faktiskt det som känns allra bäst med det här, att jag fått rätt! Det är viktigare än själva pengarna, säger en glädjestrålande timvikarie Solveig Hoffman.

Av: Lalla Lindström