Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Tillsammans förändrar vi Kommunal

Tobias Baudins inledningstalar på Kommunals förbundsmöte
Tobias Baudins inledningstalar på Kommunals förbundsmöte
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2017-05-30
- När vi har medlemmarnas frågor i fokus är vi hur starka som helst och då kan vi också bära hem segrarna, säger Tobias Baudin när han inledde Kommunals förbundsmöte 2017.

Det är nästan på dagen ett år sedan Tobias Baudin valdes till ny ordförande i Kommunal efter ett turbulent år med många medlemmar som gick ur förbundet i besvikelse.

- Det var en tuff tid för förbundet. Nu fokuserar vi på den fackliga uppgiften igen och vi befinner oss i en intensiv och utmanande tid för Kommunal, säger han.

Medlemmarna förväntar sig att Kommunal ska förändras.
- Jag tar det som en uppmaning och faktum är att vi redan bevisat det. Vi lyckades vända medlemsflykt till medlemsökning. När vi kan nå sådana framgångar som vi gjorde då, i stark motvind – vad kan vi då inte lyckas med om vi arbetar tillsammans i medvind?

Förbundsledningen har pekat ut tre centrala utmaningar för Kommunal:

  • Medlemsnyttan måste öka.
  • Kommunal behöver bli fler medlemmar och organisationsgraden måste höjas.
  • Kommunal ska bli en starkare aktör i samhällsdebatten – med stort förtroende hos allmänheten

Ett led i förändringsarbetet är en digital medlemsdialog – Kommunal vaknar eller Tuppen. Hittills har tuppen-filmerna 10 miljoner digitala visningar. Men Tuppen är också en medlemsdialog och vi har redan fått in 957 förslag, säger Tobias Baudin.

Under våren har Kommunal genomfört en medlemsvärvarkampanj där Kommunal bjuder på avgiften de första tre månaderna.
- Vi har fått 14 000 nya medlemmar sedan vi började. Det innebär att vi har ökat med nästan 2 000 medlemmar i år.  Nu kliver vi in i den sista kampanj-månaden och ökar tempot.

Årets avtalsrörelse har en låglönesatsning inom LO-samordningen.
- Medlemmarnas löner och villkor är alltid i fokus. Det är och kommer bli tufft också för oss.
- Hittills är det Fastighets, SEKO och Hotell och restaurangfacket som tvingats varsla om konflikt för att få igenom långlönesatsningen.

Högre löner och bättre villkor för medlemmarna i Kommunal är en förutsättning för en bra välfärd och hög tillväxt menar Tobias Baudin.

Det var just det medlemsnära som gav Kommunal framgång. På både LO-kongressen och S-kongressen vann vi gehör för våra frågor: allmän visstid ska avskaffas, legitimation för undersköterskor ska införas, när lagen kräver arbetskläder ska arbetsgivaren tillhandahålla dem och vinstdriften ska aldrig få råda i svensk välfärd.

Om Sverigedemokraterna

I höst är det kyrkoval och därefter inleds valrörelsen 2018.
- Långt ut på högerkanten är Sverigedemokraterna och Moderaterna enade i sina krav på vinster i välfärden, statligt beslutade låglönejobb och sänkta skatter för de rikaste.
- Fast det är inte det de säger.

Tobias Baudin menar att Sverigedemokraternas huvudstrategi är att säga en sak och göra en annan.
- I valet 2014 pratade Sverigedemokraterna om vinsterna i välfärden.  I deras valprogram stod att välfärden inte skulle vara en tummelplats för multinationella riskkapitalbolag med kortsiktiga vinstintressen. Girigburkarna skulle inte få en krona, sa Jimmie Åkesson i tv.

Sverigedemokraterna har i år stoppat varje förslag som begränsar vinstuttagen från skolan, vården och omsorgen. Tobias Baudin menar att Sverigedemokraterna försöker framställa sig som välfärdens parti.

- Samtidigt som de föreslår skattesänkningar med 55 miljarder och går armkrok med Anna Kinberg Batra som ”bara” föreslår knappa 30 miljarder i skattesänkningar.

- De står till höger om Moderaterna! Sverigedemokraterna lovar trygghet på arbetsmarknaden – men är emot att avskaffa allmän visstidsanställning. Där jag kommer ifrån gör man som man sagt. Och man står för det man gör. Allt annat är ohederligt, säger Tobias Baudin.

Här kan du läsa Tobias Baudins tal i sin helhet

Här kan du se Tobias Baudins tal