Thomas Hulthén är Årets skyddsombud i Västra Svealand


En mycket glad och tacksam Thomas Hulthén fick ta emot den fina blombuketten tillsammans med utmärkelsen Årets skyddsombud för Kommunal Västra Svealand 2022.

”Han ser till så att alla känner sig trygga på arbetsplatsen”, löd en rad i motiveringen varför just skyddsombudet på boendestöd i socialpsykiatrin i Askersund skulle få utmärkelsen.

Årets skyddsombud Thomas Hulthén står med blommor. Bredvid till höger Carina Strömberg ombudsman.
Thomas Hulthén är Årets skyddsombud 2022 i Kommunal Västra Svealand. Han mottog utmärkelsen tillsammans med blommor på Skyddsombudets dag 26 oktober av ombudsman Carina Strömberg.
Foto: Kommunal

Årets mottagare av priset Årets skyddsombud 2022 arbetar på en enhet i Askersund. Där har både chefer och många av de närmaste medarbetarna varit sjukskrivna och det varit många problem, bara för några år sedan. Redan några år senare finns tydliga rutiner som används och stämningen är mycket bättre.  

Carina Strömberg, ombudsman Kommunal Västra Svealand med arbetsmiljö som ansvarsområde, begav sig till avdelningens södra ände Askersund och årets skyddsombuds arbetsplats.

– En värdig och väldigt engagerad vinnare, säger Carina Strömberg som överräckte den exklusiva blombuketten.

I motiveringen som skickades in av ett gäng medarbetare nämndes bland annat att Thomas styrka är att:

  • han engagerar sig i arbetsmiljöfrågor om hur vi kan förebygga stress och överbelastning,
  • han är bra på att tydliggöra både arbetsgivaren och den anställdes rättigheter och skyldigheter när det kommer till arbetsmiljön och
  • han bidrar till att det blir ett öppet samtalsklimat och positiv arbetsmiljö där alla känner att de har möjlighet att bidra och säga emot.

Om det sista säger Thomas Hulthén själv:

– Jag tror att det är att det smittar av sig. Jag vågar bjuda på mig själv. Då vågar även andra prata och delta.
– Vi är fem personer på min arbetsplats Boendestöd, men jag pratar ju med alla. Jag är rätt social, erkänner Thomas Hulthén med ett skratt.

När det ska utses ett skyddsombud är det inte alltid det är kö och många vill åta sig uppgiften. Ibland är det någon som känner att okej då, jag tar på mig den uppgiften.

– Men jag har faktiskt kämpat för att få bli skyddsombud. Jag har varit skyddsombud förut på andra arbetsplatser men när jag kom hit för några år sedan fanns det redan ett skyddsombud, men som var sjukskriven. Att jag till slut blev skyddsombud måste jag tacka Mariette Kemhagen här på sektionen och kontoret här i Askersund. Hon har både inspirerat och stöttat mig, säger Årets skyddsombud i Kommunal Västra Svealand.    

Årets skyddsombud får en prischeck på 5 000 kronor (minus ev. vinstskatt). Men allra störst är såklart äran!

Det kom in elva nomineringar till Årets skyddsombud Västra Svealand 2022. Sista dag för att nominera var 30 september. Tävlingen är för skyddsombud i Kommunal som verkar i Värmland och Örebro län.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar