Sverige ska ha en välfungerande räddningstjänst


Vi kräver att datumet för implementering av de nya reglerna som skulle trätt i kraft den 1 februari istället skjuts fram. Annars kommer Kommunals medlemmar inom räddningstjänsten inte kunna få fungerande scheman.

Malin Ragnegård och Johan Ingelskog
Malin Ragnegård, förbundsordförande och Johan Ingelskog, avtalssekreterare
Foto: Kommunal

Vi har tecknat ett avtal med SKR och Sobona gällande dygnsviloregler för att harmonisera med EU:s arbetstidsdirektiv, efter att EU-kommissionen riktat skarp kritik mot kollektivavtalet. När vi tecknade avtalet bedömde vi att det skulle både trygga individens rätt till vila och återhämtning samt möjliggöra för undantag inom ramen för EU-direktivet. 

Nu har det kommit till vår kännedom att SKR haft en webbsändning igår den 10 januari, kallad ”Informationsmöte om nya arbetstidsregler i räddningstjänsten”, riktad till politiker inom svensk räddningstjänst. 

Vi har under en lång tid noterat att SKR inte står upp för avtalets intentioner och inte heller delar vår juridiska bedömning av EU:s arbetstidsdirektiv, och efter den sändningen är det nu helt uppenbart. Som facklig organisation måste vi därför agera nu, för att inte riskera att samhällskritisk verksamhet tvingas upphöra. 

– Vi befinner oss i en omvärld med ett förändrat säkerhetsläge som ställer ännu högre krav på räddningstjänstens förmåga och Sveriges civila försvar.  Att i detta läge omkullkasta kårens förutsättningar genom att medvetet försvåra bemanningen är förkastligt, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. 

– Vi kräver att datumet för implementering av de nya reglerna som skulle trätt i kraft den 1 februari istället skjuts fram. Annars kommer Kommunals medlemmar inom räddningstjänsten inte kunna få fungerande scheman. När det väl är gjort kan vi sätta oss med vår motpart och lösa den här frågan en gång för alla. Lösningen är att den centrala dispenshanteringen för räddningstjänst ska tas bort på bilaga R och att det ska hanteras av lokala parter inom lagens och direktivets ramar. Det har vi också yrkat i kommande avtalsförhandlingar, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar