Stress en orsak till arbetsmiljöolyckor


’’Olyckorna på jordbruket handlar ofta om att jag ska bara. De är stressrelaterade och då struntar man i säkerheten’’ säger Marie Lundström, regionalt skyddsombud, Kommunal Väst.

Marie Lundström och Sara Wingård är båda regionala skyddsombud i Kommunal Väst och de deltog i arbetsmiljöverkets konferens om ’’Att förebygga dödsolyckor’’.
- I vårt uppdrag som regionala skyddsombud ligger kartläggning av risker, handlingsplaner och att skapa rutiner för att kunna åtgärda fysiska och psykosociala risker, berättar Marie Lundström och Sara Wingård.
- Generellt kan man säga att ju större gårdar desto bättre arbetsmiljö, säger Sara Wingård.
Livsstilen och machokulturen ett svårt problem menar Marie Lundström.
- Det handlar också om att det är så mycket som måste göras och man vet inget annat sätt att göra det på, säger Sara Wingård.
- Du får säga till dem att ’’om du bryter benet vem kör då traktorn? Tänk efter ett steg till.’’

Lojala stalltjejer
När det gäller ridklubbar finns det en stalltjejskultur.
- Du lyfter tungt, det ska gå fort och du är inte rädd om dig. Du är väldigt lojal mot föreningen, säger Marie Lundström.
Många lantbruk är små företag och det finns många krav på verksamheten så att arbetet med arbetsmiljö och hälsa inte prioriteras. Ensamarbete är vanligt.
Stall har ofta en ideell styrelse som består av föräldrar till barnen som rider. Problemet är att de inte är kunniga på sitt arbetsgivaransvar och att styrelsen ofta byts ut.
Psykosociala problem är vanliga på arbetsplatserna i den gröna sektorn.
- Det är ofta små arbetsplatser. Det finns en dålig styrning, det är komplicerat att lösa konflikter, det är svårt att säga vad du tycker när du är vän med chefen, äter lunch dagligen tillsammans och det är en liten arbetsgrupp, säger Sara Wingård.

Tidsbrist
Tidsbrist medför att man exempelvis låter bli att sätta fast en nykalvad ko fast det kan medföra stor fara.
-  Det är en sådan snäll ko som aldrig har gjort något farligt tidigare och så riskbedömer man inte, säger Marie Lundström.
Arbetet i den gröna sektorn innebär tunga lyft och dålig ergonomi.
- Nyligen byggde en kommun en gödselstack åt en ridklubb. För att kunna tippa i containern måste du köra skottkärran uppför en ramp, dessutom måste du köra skottkärran runt ett hörn vilket innebär klämrisker.
- Gödselstacken ligger en bit från stallarna och därför används stora skottkärror för att slippa gå så många gånger, vilket gör arbete extra tungt.
Arbetsmiljöarbetet ska finnas med redan på planeringsstadiet av nybyggnation.
- Vi fick inte vara med när de planerade detta – i så fall hade vi naturligtvis föreslagit att en container med i gödseln skulle vara nedgrävd i marknivå för att inte behöva dra tunga skottkärror uppför en ramp, säger Marie Lundström.

Så förebyggs dödsolyckor i den gröna sektorn

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar