Stor glädje när semesterperioden ändrades


Förra sommaren indelades sommarsemestern i tre perioder vid äldreboendet Eneberg i Norrtälje. Något som många anställda inte tyckte om. Men ett arbetsplatsnära fackligt arbete gav resultat och i sommar blir det åter två semesterperioder för de enheter som vill.

Sommaren 2016 fick personalen på äldreboendet Eneberg ta semester i någon av tre semesterperioder förlagda under juni, juli och augusti. Kommunal gjorde en riskanalys över den nya uppdelningen av semesterperioder och kom fram till att det skulle medföra ett flertal negativa konsekvenser för medlemmarna på arbetsplatsen. Fördelarna med två semesterperioder är fler som exempelvis att med två perioder får man fler veckor med familjen.

Semester med familjen

- Sommarsemestern är den enda gången på året då våra grupper har möjlighet att vara lediga med familjen mer än två-tre dagar. Vi har aldrig påsklov, julledighet eller sportlov. Det spelar ingen roll om det är nyår eller midsommar - vi jobbar ändå, säger Lotta Svenander, undersköterska och ordförande i Kommunal Norrtälje.

- En meningsfull fritid är A och O för att orka med det tunga arbete som vi utför.

När personalen på äldreboendet inte fick semester samtidigt som övriga familjen struntade många att vara lediga och i stället ta ut semestern i slutet av året.
- Då det finns ännu färre vikarier än under sommaren. Dessutom är det inte säkert att man får ta semester i december. Det är bara under sommaren som arbetsgivaren inte kan säga nej.

Bättre planering inför semestrarna

Arbetsplats- och skyddsombuden Anette Stjärnfelt och Pia Skogsfjord drev frågan om semesterperioder via samverkan med kollegor samt chefen och deras arbete har gett resultat. När de i år informerade personalen om att i år blir semesterperioden två perioder i stället för tre möttes de av applåder och visslingar. Dessutom finns nu krav på att arbetsgivaren startar planeringen för sommaren tidigare och med delaktighet för personalen i schemaplanering samt att arbetsgivaren söker vikarier tidigare.

- Arbetsgivaren vill hellre ha tre perioder eftersom man tjänade pengar på det. Hur detta var lönsammare har Kommunal inte fått något besked om, säger Lotta Svenander.
Inför denna sommar får varje enhet på äldreboendet själva bestämma om semesterperioden ska delas upp i två eller tre perioder. De flesta har valt två perioder.

Har du koll på hur det ser ut för dig vad gäller semester? Här hittar du mer information!

Behöver du kontakta din sektion för att få stöd och hjälp kring semesterfrågor? Logga in på Mina Sidor!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar