Stödmaterial för att motverka trakasserier på jobbet
Hur kan stöd utformas för att motverka trakasserier på arbetsplatsen? Parter inom avtalen Personlig assistans och Hälsa, vård och övrig omsorg har arbetat med frågan, vilket har resulterat i ett gemensamt stödmaterial om hur sexuella trakasserier och trakasserier på arbetsplatsen ska motverkas och förebyggas.
Båda parter, gemensamt med Fremia, är överens om att det finns behov av gemensamt stödmaterial som behandlar frågor som rör denna typ av trakasserier. I arbetet med att utforma stödmaterialet har syftet hela tiden varit att förebygga och motverka sexuella trakasserier och trakasserier på arbetsplatsen.
Stödet riktar sig till arbetsgivare, anställda, förtroendevalda och skyddsombud. Gruppens arbete handlar om att tydliggöra arbetsgivarens ansvar i en situationen där en anställd anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med arbetet.
I första hand handlar arbetet om hur arbetsgivare och skyddsombud ska agera om en anställd utsätter en annan anställd, men även om tredje person är inblandad. Med tredje person menas exempelvis brukaren eller patienten, deras anhöriga, vänner eller andra personer som arbetsgivaren inte kan rå över, men som påverkar den anställdas arbetsmiljö.
Trakasserier och sexuella trakasserier
Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet och som har samband med en eller flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Det kan handla om kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning.
Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Samt ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.