Spårvägen Trafik Teknik om misshandel av bussförare i Göteborg


Information från sektion Spårvägen Trafik Teknik till medlemmarna angående den uppmärksammade misshandeln av en busschaufför den 29 maj 2015.

Ni känner ju alla till händelsen med biljettkontrollen den 29 maj.

Kommunal har redan haft en första diskussion med Västtrafik med anledning av händelsen då en bussförare blev misshandlad av biljettkontrollanterna och handfängslad av väktarna då han var på väg tillbaka till garaget för att hämta sin bil efter avslutat pass/arbete.

Kommunal har även funnits på plats på Transdevs depå i Frihamnen flera gånger med anledning av händelsen. Vi har även fört diskussioner med arbetsgivaren Transdev.

Kommunal har nu begärt  möte/möten med Västtrafik för att diskutera dels den specifika händelsen men också förarnas arbetssituation i allmänhet. Meningen är att fackliga representanter från de ”stora” bolagen ska ges möjlighet att delta.

Idag har respekten för förarnas arbete minskat. Krav ställs från alla håll, från resenärer, från arbetsgivare och från Västtrafik. Krav i en allt hårdare resandemiljö såväl som tuffare trafikmiljö.

Arbetsmiljö som gör att förarna gentemot resenärerna inte längre vågar ingripa, av rädsla för att bli angripna såväl muntligt som fysiskt. Krav från arbetsgivarna som gör att allt ska effektiviseras; körtider, pauser, raster m.m. som försämrar arbetsmiljön. Krav från Västtrafik som sätter resenären i centrum men som vi upplever det, tenderaratt glömma av förarna och inflytande från Kommunal.

Vi hör att vissa förare tänker vägra kontrollanter att åka med. Detta motsätter sig Kommunal.  Vi kan inte dra alla kontrollanter över en kam. Det finns bra och mindre bra yrkesutövare i alla yrken.

Vi känner medkänsla för den misshandlade föraren och önskar att han snart ska vara åter i tjänst.

Vi återkommer löpande med mer information när vi har mera att berätta i detta ärende.

Kontakt

Lasse Selander, Regionalt fackligt ombud, Kommunal Väst
0725-413 445, lasse.selander@kommunal.se

Jan Asteberg  Fackligt ombud, Keolis
0702-252 052, janne.asteberg@live.se

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar