Sofia blev felaktigt avskedad - fick 97000 kronor!


Sofia jobbar som personlig assistent. Den 22 maj blev hon uppsagd muntligt av sin arbetsgivare - det vill säga på oskälig grund. Hon vände sig då till Kommunal som hjälpte Sofia till att få upprättelse och 97 000 kronor.

Facklig framgång i Borås
Foto: Privat

När Sofia fick hjälp av Kommunal att gå igenom sitt ärende så upptäcktes ganska snart att hon inte hade något giltigt anställningsavtal. I förhandlingen med arbetsgivaren kunde Kommunal därför hävda att Sofia var tillsvidareanställd. Det vanliga är att alla privatanställda personliga assistenter är anställda ”för visstid så länge uppdraget varar”. Vilket i praktiken innebär att en privatanställd personlig assistent är ”provanställd på livstid” och att en arbetsgivare har möjligheten att säga upp en medarbetare med två veckors uppsägningstid oavsett om man arbetat där i 3 veckor eller 15 år.

Så hur gick det?

Nu kunde Kommunal som sagt hävda att Sofia var tillsvidareanställd och då gäller Lagen om anställningsskydd (LAS) vilket gjorde att Kommunal i förhandlingen kunde visa på att arbetsgivaren agerat felaktigt när det gällde Sofias uppsägning. De gick därför med på att betala Sofia 97 000 kronor.  

Sofias ärende är ett bra exempel på att det verkligen lönar sig att vara medlem i Kommunal!

Mer info om LAS: Det här är också ett bra exempel på vad vi riskerar att förlora om förändringarna i Lagen om anställningsskydd (LAS) skulle gå igenom. Som tillsvidareanställ så är Lagen om anställningsskydd (LAS) den lag som reglerar vad som gäller kring varsel, uppsägningstider och att saklig grund skall finnas för uppsägning. Idag finns ett förslag som skulle innebära flertalet förändringar i Lagen om anställningsskydd. Dessa förändringar skulle innebära en försämrad anställningstrygghet för alla på arbetsmarknaden. Skriv gärna under LOs kampanj för att stoppa lag förslaget här: https://anstallningstrygghet.nu/

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar