Södertälje bryter mot Dataskyddsförordningen enligt Kommunal


PRESSMEDDELANDE: Kommunal anser att Södertälje kommun bryter mot Dataskyddsförordningen och den personliga integriteten genom kontinuerliga bakgrundskontroller av de anställda.

Zandra Michal, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län
Zandra Michal, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län
Foto: Kommunal

Kommunal anser att Södertälje kommun har brutit mot Dataskyddsförordningen då kommunen sedan förra året, via ett externt företag, genomfört kontinuerliga bakgrundkontroller på alla anställda i kommunen. 

Enligt bestämmelserna får registerutdrag bara göras under specifika omständigheter. Kommunal anser att ett kontinuerligt övervakande av anställda utan de anställdas samtycke bryter mot svensk och europeisk lagstiftning.

- Det är orimligt att exempelvis en kock på ett äldreboende som har 20 års prickfri anställning ska få sina personuppgifter spridda på det här sättet. Den här utvecklingen leder till ett övervakningssamhälle av värsta sort, säger Zandra Michal, avdelningsordförande i Kommunal Stockholms län. 

Kommunal har sedan tidigare fått till en överläggning om frågan med Södertälje kommun. Trots att en överläggning är inledd så har kommunen vid upprepade tillfällen både skjutit upp och dragit ut på processen. 

Nu anser sig Kommunal vara tvunget att begära lokal tvisteförhandling gällande brott mot Dataskyddsförordningen då man anser att Södertälje kommun undvikit att föra en normal dialog med Kommunal.

- För oss är det självklart att våra medlemmar ska kunna känna sig trygga på sina arbetsplatser. Vi är chockade över att en kommun behandlar våra medlemmars personuppgifter på det här sättet, säger Zandra Michal, avdelningsordförande i Kommunal Stockholms län. 

För ytterligare information

Fredrik Jansson
Pressekreterare 
Kommunal Stockholms län
010-442 89 05
fredrik.jansson@kommunal.se

Zandra Michal
Avdelningsordförande
Kommunal Stockholms län
010-442 89 25
zandra.michal@kommunal.se

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar