Sjukhusens personalbrist beror på kompetensslöseri


Det är ingen brist på sjuksköterskor i Västra Götaland. De räcker till – om fler undersköterskor anställs, skriver Lotta Björck, Kommunal Sahlgrenska och Eva Kärrman, Kommunal Väst i GP den 28 april 2015.

Nu närmar sig sommaren och artiklar och insändare om bekymret med bristen på sjuksköterskor duggar åter tätt. Nyligen läste vi att en haverikommission bör tillsättas för att forma en personalpolitik för sjuksköterskor, vilket skulle syfta till en stabilisering av vården.

Låt oss gå direkt till pudelns kärna.

Den brist på sjuksköterskor som i dag finns på Sahlgrenska och regionens övriga sjukhus har Västra Götalandsregionen själv skapat. De flesta vårdavdelningar är bemannade med sjuksköterskor och undersköterskor. Mixen mellan yrkeskategorierna skiljer sig åt mellan arbetsplatserna. Men det är de här två yrkesgrupperna som tillsammans vårdar patienterna, dygnets alla timmar, året runt.

Bara en bråkdel

Enligt Socialstyrelsen får vissa arbetsuppgifter endast utföras av legitimerad personal, det vill säga sjuksköterskor, och så ska det också vara. Men de arbetsuppgifterna är bara en bråkdel av allt det en patient behöver under ett vårdtillfälle.

För att ha en patientsäker vård värd namnet måste alla patientens vårdbehov tillgodoses. En stor del av vårdavdelningens arbetsuppgifter är grundläggande för patientens hälsa och kvalitetsupplevelse, utan att kräva sjuksköterskelegitimation.

Under många år har undersköterskor, barnsköterskor och skötare ersatts med sjuksköterskor, vilket innebär att det är fler anställda sjuksköterskor än det någonsin varit.

Räcker inte till

Naturligtvis räcker sjuksköterskorna inte till när de, förutom sina egna arbetsuppgifter, även ska utföra det som vi undersköterskor alltid utfört med stolthet. Vi är proffs på den patientnära omvårdnaden.

Det är på tiden att vår arbetsgivare inser vikten av att använda rätt kompetens på rätt plats för de arbetsuppgifter som ska utföras. Där har vi en avgörande pusselbit för att lösa personalbristen. Om inte kommer rubrikerna att bli ännu fler och braskande, inte bara i semestertider.

Sjukvårdens framsteg innebär att allt fler av våra medborgare lever längre. Vi kommer att behöva nyttja hälso- och sjukvården i större utsträckning än tidigare. Har då sjukvården råd att inte använda all kompetens på rätt sätt?

Ska en haverikommission tillsättas så är det för att utforma en god personalpolitik för alla som arbetar på våra sjukhus. Det råder redan brist på undersköterskor och om inte arbetsvillkoren förbättras även för oss så kommer sjukhusen att stå inför en enorm personalbrist inom en snar framtid.

Lotta Björck
undersköterska
Kommunal Sahlgrenska

Eva Kärrman
undersköterska
ordförande Kommunal Väst

Läs texten i GP 28 april 2015

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar