Sektionens granskning av flextid gav medlemmarna tusentals kronor


2017-09-05

’’ Vi vann en seger genom att våra medlemmar på transportavdelningen fick ett bra schema och ekonomisk ersättning upp till 25 000 kronor.’’ Det berättar Charlotte Karlsson, ordförande i Kommunals sektion region Halmstad.

Kommunal gjorde en viktig facklig framgång när de kunde visa att personalens flextid egentligen handlade om övertid.  Transportavdelningen vid Hallands sjukhus levererar bland annat artiklar till vårdcentraler, apotek och hjälpcentraler. De hämtar också varor i Lund och kör ut mat.

Vad var problemet? 

- Personalen tyckte inte att deras arbetstider stämde med belastningen när de skulle köra ut varor. De hade flextid, som betyder att du själv kan bestämma om du vill stanna kvar för att arbeta färdigt. Men när du har en körning till Lund från Halmstad kan du inte sluta förrän du har kommit hem igen, säger Charlotte Karlsson.

Hur löstes det?

Sektionen tog fram listor och gjorde en uppskattning på vad som var övertid och vilken arbetstid som handlade om flex. Granskningen visade att arbetsgivaren måste betala ut en hel del pengar till de anställda.

Vad blev resultatet?

- Sju killar fick ut allt från 650 kronor till 25 000 kronor i kompensation. De var väldigt glada över det.
På Hallands sjukhus har man blivit tydligare med flextidsavstämning två gånger om året.

- Cheferna ska ha dialog så att du kan ta ut din flex eller flytta över den till nästa period.

Arbetsgivaren vinner på att ha flextid – övertid är exempelvis mer värt på en helg än flex.

- Det är lätt att personal flexar lite då och då för man inte hinner med jobbet. En halvtimme här och där blir mycket tid till sist. Något annat som är viktigt att tänka på är att flextid är inte pensionsgrundande, säger Charlotte Karlsson.Dela sidan