Så får räddningstjänsten och ambulansen en säkrare arbetsmiljö


Det ska inte kosta liv att rädda liv. Bristfällig utbildning och hotfulla situationer gör att brandmän och ambulanspersonal kan sväva i fara på jobbet. Efter att ha lyssnat till Kommunal och övriga Blåljussverige utlovar inrikesminister Anders Ygeman konkreta åtgärder för att minska hot och våld mot ambulans- och räddningspersonal.

Regeringens utlovade åtgärder handlar om förebyggande arbete, högre polisnärvaro, utbildning och en översyn av det rättsliga skyddet för personal inom räddningstjänst och ambulans.

Framgångsrikt arbete i Malmö

När det gäller förebyggande arbete mot hot och våld finns det goda exempel att lära från.
Mona Hjortzberg, ombudsman i Kommunal, pekar på ett exempel från Malmö där Räddningstjänsten Syd drastiskt minskat hoten och våldet mot sin personal genom förebyggande arbete. Genom bland annat en informationskampanj under 2015 med dörrknackning i utsatta områden och besök på skolor, minskade våldet och hoten mot räddningstjänstpersonalen från att ha varit ett stort problem till att vara nästan obefintligt.

Utbildning är ett annat område.

- Idag ingår inte hot och våld på utbildningarna till brandman eller ambulanssjukvårdare. Man måste helt enkelt ge rätt förutsättningar och vara förberedd innan det händer – det är arbetsgivarens ansvar, säger Mona Hjortzberg.

Ett uppföljande möte med regeringen kommer att hållas längre fram.

Kommunals förslag till åtgärder

Här är några av de förslag som Kommunal har lagt fram:

  1. Ökade resurser. Redan idag har besparingskraven slagit hårt mot många platser. Det har bland annat fått till följd att många utryckningar sker med mindre personalstyrka än tidigare. Det leder till större otrygghet.
  2. Förebyggande insatser. Investeringar i förebyggande arbete skapar trygghet och förståelse för räddningstjänstens och ambulansens uppdrag bland medborgare. Insatser i skolor och i utsatta områden bör prioriteras.
  3. Bättre samverkan. Räddningstjänsten och ambulansen bör i högre utsträckning samöva med andra myndigheter för att stå bättre rustade vid händelser med inslag av hot och våld. Samverkan med föreningar på lokal och regional nivå bör intensifieras.
  4. Bättre kvalitet. För att hantera hotfulla situationer på bästa sätt måste förutsättningarna vara de bästa, både när det gäller utrustning och personal. Det behövs tydliga direktiv om att ambulansbesättningen bör bestå av en ambulanssjukvårdare och en ambulanssjuksköterska, båda specialistutbildade. Utryckningsfordon bör vara utrustade med säkerhetsfilm (P2A) av laminat på fram- och sidrutorna. Kameraövervakning från bilarna bör övervägas både i förebyggande syfte och för att lättare identifiera dem som begår brott. Nationell utbildning, policy och handlingsplaner för hur man ska bete sig i en hotfull situation.
  5. Bättre rekrytering till utbildningarna. Personalen inom räddningstjänsten och ambulansen bör spegla befolkningen när det gäller kön, sexuell läggning, språkkunskaper etc. Särskilda resurser bör avsättas för att kunna rekrytera grupper som är underrepresenterade.

Läs mer

Facken nobbas vid nytt blåljusmöte (KA 2016-03-03)

Kraftsamling mot våldet utlovas (KA 2016-02-08)

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar