Öppet brev: "Sluta skilja på folk och folk – undersköterskor förtjänar samma lönetillägg"


Visa oss den sjuksköterska inom slutenvården som anser att arbetet skulle flyta på lika bra utan sin undersköterska. Säkerställ att ALL personal inom aktuella verksamheter får ökad ersättning, skriver Kommunal Region Västerbotten i ett öppet brev till regionpolitikerna.

Medborgarna blir allt äldre och sjukare samtidigt som utbildad och kompetent vårdpersonal fortsätter att vara en bristvara. Detta är inga spekulationer utan fakta, något vi alla är överens om.

Det började med läkarbrist och fortsatte med sjuksköterskebrist, kostnaden för hyrpersonal inom Region Västerbotten är idag uppe i orimliga summor.

Senast i december 2021 uttryckte regionråd Peter Olofsson att vi måste stoppa denna trend, NU, innan vi sitter i samma läge med undersköterskorna. 

Är detta patientsäkert?

Undersköterskor är redan en bristvara, allt fler verksamheter har svårt att anställa utbildad personal och under sommarmånaderna har läget flera år varit kritiskt. Som ett exempel ersattes under sommaren 2022 undersköterskor på intensivvården med vårdbiträden som alltså varken har utbildning eller erfarenhet för att utföra uppdraget. Förutom det uppenbara i att de få rutinerade som är kvar får en orimligt hög arbetsbörda så kan en också ställa sig frågan, är detta verkligen patientsäkert? 

Kommunal har under lång tid påpekat det kassa löneläget, vi har haft dialog med politiker om att regionens tjänstepersoner behöver ökad budget samtidigt som vi förhandlar med chefer på olika nivåer i verksamheterna om höjda löner för undersköterskor; både nyutbildade, erfarna och specialistutbildade. 

Plötsligt händer det - trodde vi

Senast i december blev Kommunal kallade av regionens direktörer utifrån bristen på undersköterskor. Det är alltså EN månad sedan arbetsgivaren uttryckte stor oro inför hur det ska gå bemanna undersköterskeutrymmen inte bara i framtiden utan även i närtid.

Plötsligt händer det, nu kommer ökad ersättning för personal som jobbar i verksamheter där det är svårt att få tag i folk, ÄNTLIGEN! Trodde vi. För under gårdagen tog HSN beslut om den ökade ersättningen och de politiker som vi trodde skulle stå upp för Kommunals medlemmar springer tjänstepersonernas ärenden; självklart är sjuksköterskor mer värda. Tre gånger mer för att vara exakt. 

Inte bara sjuksköterskor förresten, för under sittande möte tillkom även andra yrkeskategorier, alla kopplade till högskoleutbildningar. Inte barnsköterskor, ambulanssjukvårdare, steriltekniker eller andra kommunalare som arbetar i dygnet runt-verksamhet, trots att de flera gånger arbetar sida vid sida med personal som har rätt till ersättningen. 


Korrigera misstaget - innan undersköterskorna också ersätts av hyrpersonal

Vi ifrågasätter varken att det finns en sjuksköterskebrist eller att Vårdförbundets medlemmar också har för låga löner men visa oss den sjuksköterska inom slutenvården som anser att arbetet skulle flyta på lika bra utan sin undersköterska.

Nu vill vi uppmana tjänstepersonerna att korrigera politikernas misstag och göra rätt! Säkerställ att ALL personal inom aktuella verksamheter får rätt till ökad ersättning och sluta göra skillnad på folk och folk. Det är dags, NU, innan även undersköterskorna blir ersätta av hyrpersonal.

Kommunal Region Västerbotten 

De politiker vi trodde skulle stå upp för Kommunals medlemmar springer tjänstepersonernas ärenden;

självklart är sjuksköterskor mer värda. Tre gånger mer för att vara exakt.

Kommunal Region Västerbotten

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar