Ökade kunskaper ger säkrare arbetsmiljö vid vägarbeten


Stressade bilister gör jobb vid och på vägar farligt. Men med ändrade regler och ökade kunskaper går det att förbättra arbetsmiljön. Det tror Sandy Westergren, som tillsammans med andra medlemmar driver ett projekt med målet att göra jobbet säkrare vid vägarbeten.

Trafiken blir alltmer stressad och bilisternas körstil är mer aggressiv nu än för tio år sedan. Det menar Sandy Westergren, som är sektionsordförande för Kommunals sektion Kretslopp och Vatten i Göteborg, med många medlemmar som jobbar vid och på vägen.

- Det är inte ovanligt att man bara försöker blåsa förbi avspärrningar vid vägarbeten, man kör fort förbi utan en tanke på dem som jobbar. Allt för att vinna en minut. Hastighetsbegränsningarna måste sänkas när det pågår ett arbete, säger han.

Kommunerna tar ofta mer hänsyn till flytet i rusningstrafiken än till säkerheten runt vägarbeten, tycker Sandy Westergren. Det i samband med att det ofta är väldigt trångt i området runt ett arbete gör att jobben i vägmiljö har blivit allt farligare.

Det finns en oro hos medlemmarna på området. När Kommunal nyligen skickade sms till medlemmarna med frågor specifikt om säkerheten vid vägarbeten uppgav nära hälften av de 560 medlemmarna som svarade att de inte känner sig säkra vid arbete i gatu- eller vägmiljö.

Nytt projekt för säkrare arbetsmiljö

Kommunal har nu startat ett projekt som ska verka för ökad säkerhet. Sandy Westergren leder projektet och tillsammans med flera andra medlemmar arbetar han med att ta fram förslag som ska förbättra vardagen för medlemmarna.

- Vi vill visa hur det ser ut hos medlemmarna ute i verkligheten. Det är inte många som skulle acceptera en sådan arbetsmiljö. Sen vill vi att alla kommuner ska leva upp till föreskrifterna om vägarbeten som Arbetsmiljöverket har tagit fram.

I dagsläget är det bara vid Trafikverkets vägarbeten på statens vägar som föreskrifterna gäller fullt ut. Det vill Kommunal ändra på, reglerna borde bli nationella.

- Nu är det olika regler i varje kommun, det är krångligt för alla. Det borde vara självklart att alla kommuner arbetade på samma sätt med de här viktiga frågorna.

Bland medlemmarna är det lite olika nivå på kunskaperna om att jobba säkert. Det visade sig genom den enkät som Kommunal skickade ut till medlemmarna i samband med arbetsmiljömånaden för teknikbranscherna i juni och som projektgruppen nu arbetar med att analysera.

- Kunskaperna spretar en hel del. Många har inte fått utbildningen ”Arbete på väg” som arbetsgivaren ska ge. Det beror inte på illvilja från arbetsgivarnas sida, utan på okunskap. Vi har ju egentligen samma syn – vi vill inte att någon ska skadas, säger Sandy Westergren.

Han tror också att det är lätt att slarva med säkerheten.

- ”Ta en TMA-bil och spärra av för fem minuters jobb? Äsch, det blir krångligt!” Så resonerar nog många. Vi måste uppmuntra varandra att inte ta onödiga risker.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar