I mellandagarna släpper vi nya avsnitt av Prat från verkligheten


2021-12-27

I mellandagarna släpps fyra nya avsnitt av Kommunals podd Prat från verkligheten. Den här gången är det medlemmar inom kommunal och regional vård och omsorg, som berättar om hur deras verklighet drabbas av att jobba på ett så kallat ”hälsoschema”.

Prat från verkligheten
Foto: FOTO: Kommunal

För många innebär julen ledighet. Tid att vara med familj och vänner och få återhämta sig och samla kraft. Men för många av medlemmarna i Kommunal är det tvärt om – de jobbar som hårdast när andra är lediga. Förskolan ska hålla öppet för de som behöver, bussar ska rulla, kyrkan är välbesökt och inte minst vården och omsorgen ska fungera precis som resten av året.

Men för att kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv, och dygnets alla timmar, krävs ett hållbart schema. Under de senaste åren har det skett en tydlig förskjutning, från att schemaläggningen alltid var en fråga för de anställda på arbetsplatsen till att ohållbara scheman nu skapas med hjälp av konsulter och bemanningshandböcker – av arbetsgivarna kallade ”hälsoscheman”. Scheman som är så extrema i sin utformning att de begränsar möjligheten till återhämtning och en meningsfull fritid.

Vi har låtit fyra medlemmar i Kommunal komma till tals och berätta sina upplevelser av att ha ohållbara arbetstider. Avsnitten kommer släppas mellan 27 december och 7 januari. Du kan hitta dem här eller där poddar finns.

Här kan du lyssna

Du hittar "Prat från verkligheten" i poddspelare eller via länkar till enskilda prat längre ner på den här sidan.

Podplay

Spotify

ITunes

Acast

Prat från mellandagarna 2021

Hannah Espling, undersköterska, Luleå
Om att känna i hela kroppen att "nu är det nog, nu måste vi ändra på det här!" och att det faktiskt går när alla tar fram lösningen tillsammans. Om att det bästa sättet att åstadkomma förändring är att förstå varandra och bygga broar. Lyssna på Hannah Espling på Spotify.

Mostafa Shah Hosseini, mentalskötare, Stockholm
Om sin oro för vad som händer inom psykiatrin där patienternas behov ökar men där de nya schemana orsakar sjukskrivningar och uppsägningar. Om hur bräcklig verksamheten blir när personalen inte har fått återhämtning och kan fatta rätt beslut. Lyssna på Mostafa Shah Hosseini på Spotify.

Ann Björling, undersköterska, Norrköping
Om att ha sett äldrevården gå från medmänsklig och trygg till nedhyvlad och på löpande band. Om att omskola sig men ändå söka sig tillbaka det till det yrke där man verkligen känner att man gör skillnad. Och om att samla kraften hos dödströtta kollegor, starta uppror, gå i fackeltåg och tala ut offentligt. Lyssna på Ann Björling på Spotify. 

Emelie Pettersson, vårdbiträde, Avesta
Om att känna frustrationen bubbla upp inom sig när man ser orättvisorna och bristerna, om att försöka kanalisera den frustrationen och möta på motstånd när man gör det. Och om hur man ska få krafterna att räcka till som ensamstående mamma på ”hälsoschema” i äldrevården med ett barn som har särskilda behov. Lyssna på Emelie Pettersson på Spotify.

Lyssna på fler Prat från verkligheten från sommaren 2021

Dela sidan