Nu väntar fritid och amerikanska bilar för Ingrid i Hörby


I 19 år har Ingrid Olsson varit ordförande i sektion Hörby. Nu väntar nya tider, lediga tider för kvinnan som engagerat sig fackligt i Kommunal i sammanlagt 30 år.

- Det fackliga arbetet är inte en enmansshow. Det är inte jag. Det är vi, säger Ingrid Olsson.

Ingrid Olsson går i pension efter 30 år i Kommunals tjänst, de sista 19 åren som ordförande i sektionen i Hörby. Carina Anderberg (stående) har varit med hela tiden
Ingrid Olsson (sittande) avslutar 30 års fackligt arbete och går i pension. Här tillsammans med teammedlemmen Carina Anderberg.
Foto: Kommunal

Varför engagerade du dig fackligt?

- Det började med att jag blev kontaktombud på min arbetsplats. Det som i dag heter arbetsplatsombud. Anledningen var att jag i början av 1990-talet fick en chef som var ”annorlunda” och då tog jag kontakt med sektionen som hjälpte oss att driva våra ärenden. Och när jag såg att det går att skapa förändring och förbättring så blev det personliga kickar av det. Vi är alla en del av helheten och vi är varandras arbetsmiljö och vi kan stötta och hjälpa varandra. Sen dess har jag nog haft alla uppdrag man kan ha inom Kommunal innan jag valdes till ordförande. Så är det.

Vad kommer du att sakna?

- Jag kommer att sakna engagemanget. När vi tillsammans brinner för något och när vi lyckas i en fråga eller i en förhandling. Lika tungt är det när vi inte lyckas. För mig är det viktiga att ha en helhetssyn. Att jag som företrädare lägger mig vinn om att förstå sådant som vi inte tänker på i vardagen men som är ett problem eller utmaning för någon annan. Då måste jag tänka mig in i den andres situation och ta den på allvar. 

- Sen kommer jag att sakna alla relationer och det förtroende som skapats mellan människor som jag mött i mitt uppdrag.

Vilken har varit den största utmaningen genom åren?

- Det är de senaste åren som varit utmanande. Att hela tiden ro in den motvind som den politiska majoriteten i Hörby har skapat. Alla chefer som slutat. Att hela organisationen i kommunen har förändrats har skapat problem för alla fackliga organisationer. Tidigare har vi haft en bra relation med arbetsgivaren där vi har kunnat lösa saker innan de blivit till problem. Men sen sa kommunen upp vårt samverkansavtal och då återstår att gå till förhandling i alla lägen. Dialogen försvann och det gav ett hårdare klimat.

Varför slutar du?

- För att det är tid. Jag är 63 år och min man är fem år äldre.

Vilket är ditt bästa minne från din tid inom Kommunal?

- Jag kan inte säga just ett. Det är nog alla de gånger jag till exempel förhandlat för medlemmar och där det blivit bra för just dem.

Vad ska du göra nu?

- Det blir mycket fritid så klart. Vi ska börja med att måla husen sen blir det väl mycket bilkörning med vår amerikanska bil. Förhoppningsvis ska jag njuta av tillvaron.

Om Ingrid Olsson

Bor: Utanför Hörby

Yrke: Stödassistent

Fritidsintresse: Amerikanska bilar

Drivkraft: Att möjliggöra förändringar som leder till förbättringar

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar