”Nattis” blir allt mer populärt i Fagersta


Barnomsorg på kvällar, helger och nätter behövs inte i Fagersta, slog kommunen fast. Kommunal hade en annan åsikt. Efter stort engagemang från medlemmar och boende i kommunen finns nu ”nattis” för alla barn som behöver.

För tio år sedan fanns bara två barn i Fagersta som hade barnsomsorg utanför dagtid. Kommunens tjänstemän ansåg att det inte fanns något behov att öka antalet platser eftersom det inte fanns något intresse. Men det var fel analys, ansåg Kommunal.

- I Fagersta är det många som jobbar skift, största arbetsgivarna är industrin och kommunen. Att barnomsorgen ändå fungerade berodde på att föräldrarna gick om varandra och aldrig sågs, de fick pussla och byta skift och det tärde på familjerna. Och ensamstående föräldrar, de fick helt enkelt tacka nej till jobb, berättar Anne-Marie Noppa, ordförande för Kommunals sektion i Fagersta.

Dessutom fanns barnskötare som gärna ville jobba på obekväm tid, så personal fanns för en utökad satsning. Sektionen bestämde sig för att driva frågan. Första steget blev en namninsamling, minns Anne-Marie Noppa.

- Vi gjorde gemensam sak med IF Metall, deras medlemmar hade ju också ett stort behov. Det var många som engagerade sig och skrev på vår namninsamling. Då vaknade politikerna i kommunen och vi fick vi med oss dem.

Öppnade först på prov

I januari 2011 öppnade barnomsorg på obekväm tid i utökad skala på förskolan Nattugglan. Det var egentligen bara på prov ett halvår, men sedan dess har det bara rullat på och antalet barn har ständigt ökat.

- Vi har över 40 barn inskrivna, som mest tror jag det har varit 44. Det kommer nya barn undan för undan. Men alla är inte på plats samtidigt, berättar Gunnevi Eldståhl, en av barnskötarna som arbetat på Nattugglan sedan starten och som tidigare var arbetsplatsombud för Kommunal.

Att antalet inskrivna barn hela tiden ökar handlar mycket om att kännedomen om Nattugglan sprider sig, tror hon.

- Allt fler föräldrar kommer underfund med att de kan tacka ja till skift eftersom de vet att barnen har en trygg omsorg.

Trygga barn som trivs

Just barnens trygghet är viktig på Nattugglan. De som jobbar här är flexibla och anpassar sig efter barnen, så att de ska känna sig som hemma.

- Vi har lite som hemmiljö här så att barnen ska trivas. Det är ganska trångt, men mysigt! Vi vill ha mycket tid för barnen, läsa en saga eller hinna trösta. Och barnen trivs, de längtar hit om de inte varit här på ett tag.

Det är inte bara barnen som trivs, även Gunnevi Eldståhl tycker om jobbet på Nattugglan. När hon går i pension om några månader planerar hon att hoppa in som vikarie då och då, inte minst för att hålla kontakt med barnen.

Anne- Marie Noppa på Kommunal i Fagersta är nöjd att fackets arbete för barnomsorg på obekväm arbetstid lönade sig och att kommunens satsning slagit så väl ut. Men som i alla verksamheter finns det saker att jobba med. När det gäller barnskötarna på Nattugglan arbetar sektionen nu för att de ska få höjd lön på nätterna.

- I dag räknas det som sovande jour, men vi tycker att det ska vara betalt som vaken natt. Det är en självklarhet när man har ansvar för andras barn. Den frågan tvistar vi om nu, säger Anne-Marie Noppa.

Fakta om barnomsorg på obekväm arbetstid

Kommuner ska sträva efter att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, nätter och helger. Verksamheten styrs av Skollagen. 2015 var nästan 5 500 barn mellan 1 och 12 år inskrivna i barnomsorg på obekväm tid, en ökning med cirka 1 500 barn sedan 2010, och 204 av landets 290 kommuner erbjöd barnomsorg på obekväm arbetstid. Kommuner kan ansöka om statsbidrag för satsningar på barnomsorg på tider när förskola eller fritidshem inte har öppet. 
(Källa: Skolverket)

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar