Medlemsutbildning på arabiska kan ge ökat engagemang


I sektion Helsingborg mötte man efterfrågan. Sen ett år tillbaka ger sektionen medlemsutbildning på arabiska.

- Det är mycket lättare att både ta in och våga ställa frågor på sitt eget språk, säger Nadia Yafi en av många som deltagit i utbildningen.

Nadia gick medlemsutbildning på arabiska
Nadia Yafi gick medlemsutbildning på arabiska. Mounir Mansour ledde utbildningen
Foto: Kommunal

Det var för ett år sen som företrädare på sektion Helsingborg började prata om att erbjuda medlemsutbildning på arabiska. Man hade helt enkelt upptäckt ett behov och ville möta det.

- Det handlar inte om att de som kommer inte kan svenska. Men det kan vara svårt att delta en hel dag med all den informationen på ett språk som inte är ens eget, säger Mounir Mansour, fackligföreträdare, handledare och med arabiska som modersmål.

Arabiska talas i 23 länder i världen och är ett av de stora språken. Många som flytt till Sverige har arabiska som modersmål.

- Rätt information leder till att fler väljer att bli medlemmar och vi minskar antalet ärenden som kommer in till sektionen när medlemmar får kunskap om hur de kan hantera olika saker på arbetsplatsen. Säger Mounir Mansour.

För Nadia Yafi från Marocko blev utbildningen en ögonöppnare. Hon har lärt sig om medlemskapet, om försäkringar, pension.

- Det är som ett kunskapsbagage och jag har sett allt vad Kommunal kan göra, säger Nadia som efter utbildningen kan tänka sig att engagera sig fackligt.

Den arabiskspråkiga utbildningen marknadsförs på samma sätt som övriga utbildningar och hittills har deltagarantalet varit högt. Dessutom har de som deltagit och inte varit medlemmar valt att gå med efter avslutad utbildning.

- Jag tycker att det är en demokratisk rättighet att få information på sitt eget språk, säger Mounir Mansour.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar