Med frid och skönhet som mål


Förberedelserna på kyrkogården är i full gång. Löv ska krattas, vissa sugas upp och några malas ner för att bli maskmat. Såväl gravar som minneslund och askgravplats dekoreras på olika sätt. I helgen väntas många besökare på kyrkgogårdarna runtom i Habo Pastorat.

Bild på kvinna vid kyrkogård.
- Kyrkogården är en vacker plats att besöka till helgen, när det skymmer, säger kyrkogårdsarbetaren Miliana Andersson.
Foto: Sofia Tollbo

- Vi vill att de som besöker kyrkogårdarna ska få en trevlig upplevelse. De ska kunna må bra i sin sorg och känna frid, berättar Miliana Andersson som arbetat på kyrkogården i 17 år.

Här trivs Miliana med att få arbeta utomhus men också vara en del av arbetet inne i kyrkan. Hon har nämligen både titel som kyrkvaktmästare och kyrkogårdsarbetare. Det är inte helt vanligt att det ser ut så på andra arbetsplatser.

- Jag är glad att få vara en del av människors glädje och sorg på fler än ett sätt, berättar Miliana när hon visar runt i den gamla träkyrkan från 1700talet. Här sker många vigslar, dop och begravningar. Allt övervakas av de karaktäristiska vägg- och takmålningarna.

Stor intresse för arbetsmiljö


Miliana är också arbetsplatsombud och skyddsombud på arbetsplatsen. Hon brinner för arbetsmiljöfrågor och sedan hon tagit de fackliga uppdragen har arbetet förändrats.

- Nu arbetar vi i en skyddskommitté som ses en gång i månaden. Vi gör även skyddsronder som har förbättrat vår arbetsmiljö mycket, säger hon.


Kyrkogårdsarbetarna bjuder på fika

Inför helgen är det mycket som ska förberedas men kyrkogårdsarbetarna är även på plats.

- När det börjar skymma är kyrkogården en vacker plats att besöka. Vi tänder marshaller och på gravarna brinner lyktor.  I kyrkan kan besökarna värma sig, lyssna till musik och poesi. Dessutom bjuder vi på fika i Vapenhuset, hälsar Miliana som ser fram emot helgen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar