Kyrkvaktmästare - ett mångsidigt yrke som kräver stort engagemang


I ett litet samhälle får en kyrkvaktmästare ta ansvar för smått som stort – på hela orten. Tomas Engberg tycker det ligger i yrkets natur.

För en kyrkvaktmästare blir jobbet aldrig monotont eller långsamt. Mellan trädgårdsarbete, fastighetsskötsel och gravgrävande finns det mänskliga möten som alltid måste få ta den tid som krävs. Tomas Engberg bor och arbetar i skärgårdsorten Öregrund i norra Uppland.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Närheten till människor. Jag får vara ute och jobba i församlingen i ett jättemysigt litet samhälle. Många vänder sig till mig och jag ser det som en del av mitt yrke att ta ansvar för det förtroendet.

Vilka utmaningar möter du?
– Mötet med människor kan vara en lika stor utmaning också. Eftersom jag alltid arbetar under begravningar så möter jag ofta människor jag känner som går igenom sitt livs svåraste stunder. Men samtidigt har jag ju möjlighet att dem ett så fint avsked som det går, vilket känns bra i det svåra.

Hur länge har du varit med i facket?
– När jag gick med i facket i början av 1980-talet var det ingen diskussion: alla var med. Jag vet inte om ungdomar tar för lätt på det, men ibland är det som att folk inte förstår hur viktigt det är.

Han har egentligen aldrig behövt använda sig av de många förmåner en Kommunalmedlem kan ta till om det kniper, men skulle aldrig vilja vara utan dem.

– Det är en absolut trygghet. Dessutom får man en annan gemenskap som arbetande på en liten arbetsplats och möjligheten att åka på träffar med andra i samma situation.

Av: Johanna Stenius

Fakta

Namn: Tomas Engberg
Ålder: 49
Yrke: Kyrkvaktmästare
Bor: Öregrund
Intressen: Vinylskivor, bilar och umgås med familjen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar