Lagändringar gällande sjukpenning


Från och med den 1 september 2022 gäller nya bestämmelser om sjukpenning som omfattar de vars arbetsförmåga bedöms mot normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Lagändringen innebär att Försäkringskassan vid avslag måste ange en eller flera yrkesgrupper som innehåller normalt förekommande arbeten inom vilka personen anses ha arbetsförmåga.

Man och kvinna i möte.
Foto: Kommunal

Vad är nytt?

Vid avslag av sjukpenning före den 1 september 2022 hade Försäkringskassan ingen skyldighet att hänvisa till någon yrkesgrupp som innehåller normalt förekommande arbeten. Vid avslag av sjukpenning från och med den 1 september 2022 måste Försäkringskassan ange en yrkesgrupp eller flera yrkesgrupper som innehåller normalt förekommande arbeten där personen anses ha arbetsförmåga i.

Vad gäller?

  • De nya reglerna gäller bara sjukpenning från och med den 1 september 2022. För sjukpenning före den 1 september 2022 gäller gamla regler, vilka innebär att Försäkringskassan inte behöver ange en yrkesgrupp som innehåller normalt förekommande arbeten där du anses ha arbetsförmåga i.
  • Försäkringskassan har vid avslag av ansökan om sjukpenning från och med den 1 september 2022 ingen skyldighet att ange ett konkret normalt förekommande arbete.
  • Till stöd för sin bedömning ska Försäkringskassan använda Kunskapsmaterial som finns publicerad på Arbetsförmedlingens hemsida och som innehåller beskrivning av yrken som innehåller normalt förekommande arbeten och fysiska och psykiska krav som ställs inom respektive yrkesgrupp (se längre ned på sidan).
  • Vid bedömning av arbetsförmågan får Försäkringskassan fortfarande bara ta hänsyn till de medicinska förutsättningarna att arbeta inom en angiven yrkesgrupp. Det betyder att arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala och liknande förhållanden får inte vägas in i bedömningen av rätten till sjukpenning. Hänsyn ska alltså inte inte tas vid exempelvis din utbildning eller erfarenhet. 
  • Försäkringskassan ska alltid skicka ett kommuniceringsbrev med förslag till beslut och allt underlag som ligger till grund för Försäkringskassans bedömning innan myndigheten fattar ett avslagsbeslut till dig. Man får vanligtvis 14 dagar för att komma in med synpunkter/kompletterande medicinskt underlag till Försäkringskassan. Man kan dock alltid begära anstånd med att lämna synpunkter/kompletterande medicinskt underlag hos Försäkringskassan.

    Be din läkare att komplettera medicinskt underlag, om Försäkringskassan överväger att neka dig sjukpenning från och med den 1 september 2022. Din läkare får då ur medicinskt perspektiv och med stöd av Kunskapsmaterialet motivera varför din arbetsförmåga är nedsatt i den yrkesgrupp/de yrkesgrupper som Försäkringskassan hänvisar till.

Kunskapsmaterial

Beskrivning av yrkesgrupper som innehåller normalt förekommande arbeten och vilka krav på fysiska och psykiska förmågor som ställs inom respektive yrkesgrupp finns i ett Kunskapsmaterial från Arbetsförmedlingen som Försäkringskassan ska använda som stöd vid bedömningar av arbetsförmågan mot normalt förekommande arbeten.

Till kunskapsmaterialet

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar