Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Kyrkogårdsarbetaren Viktoria vandrar på gator av guld

Viktoria Liljeqvist Heljemo med gravkransar på kyrkogården i Fryele.
Viktoria Liljeqvist Heljemo trivs med att få vara ute i naturen. Här är hon i full gång med att placera ut kransar på gravarna inför Alla helgona-helgen.
Foto: Sofia Tollbo
2017-11-03
Inför Alla helgona-helgen träffade vi kyrkogårdsarbetaren Viktoria Liljeqvist Heljemo. Vi följde med henne till Fryele där förberedelserna inför helgen var i full gång. Här skulle bland annat närmare 100 st gravkransar placeras. Det är alltså tack vare Viktoria och hennes kollegor du möts av vackra kyrkogårdar nu i helgen.

Hur skulle du beskriva ditt jobb?


— När löven faller får jag vandra på gator av guld under en oändlig himmel, jag får vara i närhet av djur och natur. Min tro är viktig och den får jag utlopp för i mitt arbete och jag upplever att jag läker som människa. Det är även fantastiskt att få lov att följa årstiderna. Det är en ynnest. Att får vårda växtligheten på kyrkogårdarna ger mig energi och lugn. Jag njuter av att se blommor växa, att klippa buskar och träd och på så sätt göra våra kyrkogårdar fina för besökare och kunder.


Vad kännetecknar en bra kyrkogårdsarbetare?


— En bra kyrkogårdsarbetare trivs utomhus och har ett varmt intresse för naturen.


Vad driver dig i ditt yrkesutövande?


— Att få vara nära naturen och ta del av allt det vackra den har att ge. Det är ett givande och tagande, där jag ser att naturen ger tillbaka så mycket. Det handlar om att få följa förändringarna som årstiderna innebär och att få se frö och lökar slå i blom.


Hur ser en vanlig dag ut?


— Det beror på årstid! Under våren ska kyrkogården vårstädas. Vi krattar löv, rensar undan döda växter och klipper buskar och träd. Inför våren planteras även lökar såsom påsk- och pingstliljor. Under hösten städas också kyrkogården och då planteras lök inför sommaren. Vi åker runt till de olika kyrkogårdarna i vårt pastorat och underhåller dem under vår och höst.


Det bästa med ditt jobb?


— Att det är ett omväxlande arbete som utförs utomhus. Det ger mig kraft att få vara i närhet av djur och natur. Som kyrkogårdsarbetare upplever jag en väldig stolthet och tillfredsställelse då jag direkt ser resultat av mitt arbete.


Vilka är utmaningarna?


— Det är en utmaning att alltid hålla kyrkogårdarna i ett värdigt skick, både för besökare och kunder.


Vilka fackliga frågor stöter du på i ditt arbete?


— Då vårt arbete är fysiskt krävande är arbetsmiljön viktig. Det handlar om att ha rätt redskap och verktyg. Även den psykosociala arbetsmiljön är avgörande. Det är så viktigt att trivas och må bra på jobbet!