Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Klargörande om det nya RiB-avtalet

2016-12-12
Den 1 maj 2017 börjar det nya RiB-avtalet (räddningstjänst i beredskap) att gälla. Det är ett nytt avtal och ser inte riktigt ut som det nuvarande. Kommunal har fått en del frågor om det nya avtalet - främst om beredskapsersättningen och semesterersättningen.

I det avtal som gäller från och med den 1 oktober 2016 fram till den 30 april 2017 är de enbart höjningarna av ersättningarna som är nytt, det nya blir i avtalet som börjar gälla den 1 maj 2017.

- Det stämmer att ob-tillägget försvinner men istället så höjs timersättningen första timmen till 279 kronor (jämfört med 244 kr enligt RiB 16) och andra timmen till 223 kr (jämfört med 159,50 kr enligt RiB 16). Detta innebär att alla timmar under dygnet blir mera värt, berättar Susanne Gällhagen, ombudsman.

OB-ersättningen på så kallade storhelger är kvar och höjs till 200 procent av timersättning i stället för som tidigare 100 procent. Pingstafton och pingstdagen räknas från och med 1/5-17 som storhelg.

- När det gäller bilersättningen är det inte riktigt hälften av alla som är anställda på RiB som får detta tillägg, nu läggs värdet av tillägget in i beredskapsersättningen som höjs till 4 287 kr den 1/5- 17, detta betyder att alla som har beredskap får del av det som tidigare var bilersättningen.

- Ovan på dessa nya summor kommer även en höjning för 2017 som vi i dagsläget inte ännu vet hur mycket det blir.

Den ersättning som idag utges till den som har beredskap under sin huvudsemester försvinner men i stället kommer alla som har beredskap under åtta veckor med start midsommarveckan få en högre beredskapsersättning.
- Det innebär att flera kommer att få ta del av denna ersättning än tidigare. Fackets uppgift är att förhandla ett avtal som är bra för kollektivet och på detta sätt får som sagt flera anställda ta del av ersättningarna, säger Susanne Gällhagen.