Jennifer tog hjälp av facket – fick fast jobb


Den 6 juni förra året tog livet en ny riktning för Jennifer. Efter att under flera år arbetat som timvikarie inom lantbruk fick hon fast anställning en vecka innan hon födde sitt andra barn.

Jennifer är 26 år och bor i Tibro. Hon är utbildad djurskötare och att hon trivs med sitt jobb finns ingen tvekan om. Efter att under några somrar arbetat som inhoppare såg arbetsgivaren Jennifers potential och hon blev som timvikarie utnämnd till arbetsledare på den gården där hon arbetade. Men som många unga som kommer ut på arbetsmarknaden blev Jennifer utnyttjad och problemen började hopa sig. Det fanns aldrig några vikarier tillgängliga och Jennifer fick tillslut hela gården att fungera på egen hand.

Jag älskar verkligen mitt jobb, men tillslut var gränsen nådd, säger Jennifer. Jag bestämde mig för att kolla med Kommunal om det här verkligen var okej.

Jennifer tog kontakt med sin lokala Kommunalsektion och fick direkt gehör för att det inte får gå till på det här sättet. Jennifer hade jobbat över 200 timmar i övertid på tre månader utan övertidsersättning. Hon hade också jobbar tillräckligt länge som timvikarie för att bli erbjuden en anställning, enligt Lagen om anställningsskydd (LAS). Jennifer blev inlasad vilket innebär att du efter att ha jobbat som timvikarie hos samma arbetsgivare i totalt två år under en femårsperiod ska bli erbjuden fast anställning.

När Kommunal kallade arbetsgivaren till ett möte angående Jennifer och presenterade vad de hittat efter att ha gjort en sammanställning över alla felaktigheter insåg arbetsgivaren sina brister. Jennifer som då var höggravid och en vecka från förlossning fick fast anställning och ersättning för alla de timmar hon jobbat övertid.

Jag vill att andra ska lära sig något av min berättelse, för det är så lätt att bli utnyttjad som ung och ny på arbetsmarknaden om man inte vet vad som gäller, säger Jennifer.

Vill du bli medlem i Kommunal? Klicka här för mer info!

Behöver du stöd från din sektion? Hitta din sektion här!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar