Har du tänkt på…


…hur många av medlemmarna från Kommunal/välfärdsarbetarna du möter när du kommer till sjukhuset? Kanske möter du en lokalvårdare i en korridor, eller så ser du en ambulanssjukvårdare på språng. Kanske får du trängas med en patienttransportör i en hiss, och är det kanske en undersköterska eller ett sjukvårdsbiträde som tar emot dig när du kommer fram?

Mahlin Bergman
Mahlin Bergman
Foto: Kommunal

Det är alla de här proffsen som ser till att sjukhuset fungerar: undersköterskor, sjukvårdsbiträden, skötare, vaktmästare, lokalvårdare, assistenter, patienttransportörer, måltidspersonal, ambulanssjukvårdare, steriltekniker, obduktionstekniker, kockar och många fler.

Det är dom som får sjukhusets verksamhet att rulla, dygnets alla timmar, årets alla dagar, och därför är det viktigt att de får skäliga löner, bra villkor och vettiga arbetstider.

Och hur får dom det?

Jo, det får dom genom schyssta avtal. Och just nu driver vi i Kommunal våra krav om ett nytt, rättvist löneavtal och hållbara arbetstider i förhandlingarna med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.

Det är inte bara sjukhuspersonal som omfattas av det här avtalet, utan det berör allt från badvakter och barnskötare, till brandmän och personliga assistenter, ja alla yrken som Kommunal organiserar inom kommuner och regioner.

Avtalet går ut den 31 mars och mycket står på spel

Det är Kommunals största kollektivavtal och omfattar ungefär 325 000 medlemmar. Årets förhandlingar har två huvudmål: ett nytt rättvisare och tydligare löneavtal samt hållbara arbetstider. Kommunals krav bygger såklart på de avtalsförslag som medlemmarna skrivit inför avtalsrörelsen.

Vilka är då Kommunals viktigaste mål i denna avtalsrörelse?


•    Kommunal har som målsättning att landa i ett centralt löneavtal som tydligt kopplar ihop lön med erfarenhet, utbildning och yrkesskicklighet. 
•    Andra viktiga förändringar är att alla lönesamtal ska dokumenteras och skrivas under av både arbetstagare och chef, och att alla nya löner ska betalas ut i tid.
•    Dygnsviloreglerna på bilaga R och J måste förenklas, vi vill ha bemanningskartläggningar och det måste bli svårare för arbetsgivarna att lägga ut delade turer. 
•    Vi vill att parterna ska se över hur väl kollektivavtalets arbetstider är anpassade till de olika branscher och yrkesgrupper som ryms inom avtalsområdet. 
•    Vi vill skapa ramar i det centrala avtalet som säkrar återhämtning, men som också ger individen en möjlighet att påverka arbetstiderna.

Visste du att styrkan vid förhandlingsbordet kommer från medlemmarna i Kommunal? Ju fler vi är, desto tyngre väger våra argument. Så glöm aldrig att ställa frågan till din kollega: Är du medlem?

Styrkan bygger också på att vi alla medlemmar backar varandra oavsett vilket avtalsområde man jobbar på. Så skicka en extra tanke till de medlemmar som denna påskhelg går in i de sista dygnen av nuvarande avtal. Ge inläggen på Kommunals sociala medier ett gilla-klick, dela och kommentera. På så sätt är du med och backar oss alla.

Jag önskar er en riktigt fin påskhelg och till dig som jobbar och håller samhällets resurser igång skickar jag en extra varm påsk-hälsning!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar