Halima - bussföraren som älskar att gå!


Under hela februari har Kommunal lite extra fokus på trafiken. Vi passade på att träffa Halima Emanuelsson som arbetar som bussförare på Nobina i Sjuhärad .

Halima är bussförare i Borås
Foto: Kommunal

Halima har kört buss i 23 år och det är inget hon tänker sluta med. Hon älskar sitt jobb. Det sociala, att träffa passagerare. Halima kör innelinjen som går i stan i Borås och har lärt känna många av de hon kör dagligen. 

- Man får en relation med dom som åker. Vet jag att en person alltid hoppar på vid en busshållplats, ja då kan jag vänta en extra minut om den inte kommit ännu, säger Halima.  

Även de hon kör vet vem Halima är. Är hon borta från jobbet frågar många hur hon mår och var hon varit. 

- Personerna som åker med mig känner igen mig. Jag är tjej och har ett annat ursprung, säger Halima och skrattar. 

Halima kom till Sverige som 15-åring då hennes mamma träffade en man från Svenljunga och i Sjuhärad har hon blivit kvar. Vägen in till yrket gick via restaurangbranschen. Halima började arbeta som kock men kände att både arbetsmiljön och förekomsten av svartarbete (på den tiden) gjorde att hon fick lust att söka sig vidare. Hennes tidigare kollega som nu arbetade på arbetsförmedlingen tipsade henne om att gå betald bussförarutbildning. Och så blev det. Och Halima har inte ångrat det beslutet en sekund. 

- Jag älskar mitt jobb. Visst har vi våra utmaningar i branschen med delade turer och långa pass. Men här hos oss finns viljan att förändra och förbättra och jag upplever att vår arbetsgivare lyssnar när vi lyfter problem. 

De senaste sex åren har Halima också varit skyddsombud på sin arbetsplats. I januari i år valdes hon till huvudskyddsombud. Hon tycker om att hålla koll på arbetsmiljön och skruva i det som går att förbättra.

På frågan om vilka intressen hon har på fritiden kommer svaret direkt. 

- Jag går! Jag snittar 20 000 steg om dagen. Jag älskar att gå. Har jag en fem minuters paus i bussen stänger jag dörrarna och går ut och går några varv. 

Och Halimas promenader smittar av sig, flera andra av hennes kollegor har också börjat ta små korta promenader under arbetsdagen. Nu har hennes arbetsplats dragit igång en stegtävling och det väcker tävlingsmänniskan i henne. I Sjuhärad är hon när vi ses tvåa i tävlingen. 

Tack Halima och alla bussförare! Det är tack vare er vi kan åka till jobbet, hälsa på mormor, handla, åka till träningen och mycket mer!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar