Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Gemensamt seminarium med Kommunal och PRO i Riksdagen om dagens och framtidens äldreomsorg

Panel frukostseminarium
Paneldiskussion frukostseminarium
Foto: Kommunal
Christina Tallberg, ordförande PRO
Christina Tallberg, ordförande PRO
Foto: Kommunal
Tobias Baudin, ordförande Kommunal
Tobias Baudin, ordförande Kommunal
Foto: Kommunal
2019-11-28
Tidigare i år bildade PRO och Kommunal en allians för en bättre äldreomsorg. Den generella välfärden står inför stora utmaningar. Idag bjöd Kommunal och PRO in till ett frukostseminarium för att diskutera dagens och framtidens stora utmaningar inom äldreomsorgen.

Till samtalet fanns det representanter från bland annat Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. På plats fanns också Marie Wiberg, en av initiativtagarna till Undersköterskeupproret och Marta Szebehely professor vid Stockholms universitet med inriktning socialt arbete mot äldre. Szebehely presenterade den forskning som gjorts om dagens äldreomsorg och om de organisationsförändringar som skett under de senaste åren.

Marie Wiberg berättade om hur det är att arbeta inom äldreomsorgen och uppmärksammade även de brister som finns inom vård och omsorg.

När du anställs som undersköterska anställs du också som kurator, tvätterska, elektriker, rörmokare, kock, städare och servitris. Och även om vi har ont om tid så låter vi aldrig det gå ut över de äldre, säger Wiberg.

Det krävs ett äldreomsorgslyft

Under paneldiskussionen diskuterades hur man ska skapa en välfungerande och kvalitativ äldreomsorg. Man kom fram till att det behövs större satsningar på personalen som måste få rätt förutsättningar för att kunna bemöta de äldres behov av omsorg. Det behövs fler som utbildar sig i yrket för att kvalitetssäkra äldreomsorgen och öka bemanningen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin avslutade samtalet:

Vi måste ge undersköterskorna makten att förändra schemaläggningen. Det är de som är proffsen, som kan arbetet och vardagen inom verksamheten. Våga ge personalen mer makt och inflytande över sin situation!

Läs mer om Kommunals olika lösningar för hur äldreomsorgen kan bli bättre här.

Kategorier

Äldreomsorg