Fortsatta förhandlingar om sotarnas avtal


Kommunal och Sveriges Skorstensfejarmästares riksförbunds förhandlar om ett nytt kollektivavtal medlemmar som arbetar som skorstensfejare.

Riksavtalet har löpt ut den 31 mars och förhandlingar har pågått en längre tid. Arbetsgivarna har ställt krav om att ändra arbetstidsbestämmelserna i avtalet så att det ska vara möjligt att förlägga arbetstid på andra tider än 07.00-17.00 som är dagens bestämmelser.  

Arbetsgivarna kräver förändringar inom de områden som behöver få sotning- och rengöring utfört på andra tider än dagtid. Det kan röra sig om speciell restaurangverksamhet inom kommuner eller landsting som på grund av verksamhetens behov inte kan stängas ned under andra tider än kvällar eller nätter.

Kommunal motsätter sig förändringarna såvida inte vi får kompensation för att förändra avtalets grundregel och vi anser också att en eventuell ändring i avtalet måste ta sikte på att inte försämra arbetsmiljön för medlemmarna. Nattarbete ska endast kunna förekomma i begränsad omfattning och för vissa typer av arbeten.

Det frågor som måste lösas i förhandlingarna är just frågorna om arbetstidens förläggning, kompensation för detta och löneökningar på samma nivåer som övriga grupper på arbetsmarknaden fått.

Förhandlingarna fortsätter idag onsdag den 3 maj och den 5 maj är vår delegation för skorstensfejare kallade till fortsatt avtalsförhandling i Stockholm.

Vi återkommer om mer information.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar