Förtroendevalda Anneli älskar att lösa fackliga problem


Anneli Wiklund arbetar som städerska och är också arbetsplatsombud. Vi får höra om hennes tankar och upplevelser från arbetsvardagen på Hemfrid i Göteborg. Där har hon varit förtroendevald i närmare sexton år, och har en hel del tips och kloka ord att dela med sig av.

Annelie Wiklund arbetar som städerska och är även arbetsplatsombud
Annelie Wiklund arbetar som städerska och är även arbetsplatsombud
Foto: Kommunal/Privat

Hej Anneli! Vad gör du i din roll som arbetsplatsombud?

– Min roll som förtroendevald innebär att vara länken mellan medlemmen och arbetsgivaren. Jag är den som medlemmen kan höra av sig till när hen har frågor eller funderingar. Jag kan till exempel hjälpa till att stötta medlemmen inför ett möte med sin chef.

Kan du berätta om en ”facklig seger” som du varit med om på din arbetsplats?

– En facklig seger som vi har åstadkommit tillsammans är att vi lyckades genomföra förändringar för att få arbetsschemat i god tid. Tidigare kunde vi få schemat en eller två dagar innan det skulle börja gälla. Så, vi gick ihop och gjorde en namninsamling, där vi yrkade på att vi ville ha schemat en vecka i förväg innan det skulle börja gälla. Och nu har vi det – det är en seger!

– Mitt bästa tips till medlemmar som har problem med just scheman är att först och främst prata med sin chef. Om medlemmen fortfarande inte känner sig nöjd, kan hen vända sig till sitt arbetsplatsombud. Även skyddsombudet kan ibland behöva vara inkopplad, eftersom oschyssta scheman kan vara, eller bli, ett arbetsmiljöproblem.

Vad gör du just nu i ditt jobb?

– Just nu städar jag i andras hem. Det har jag gjort sedan 2006, och är därmed inne på mitt sextonde år i yrket. 

Vad tycker du är roligast med att vara arbetsplatsombud?

– Det roligaste med mitt uppdrag är att kunna påverka mina och arbetskamraternas villkor. Att prata med medlemmar och hjälpa till att lösa problem. Det är också roligt att lära sig nya saker, arbetslivet förändras hela tiden.

– Att jobba i min roll är utvecklande och jag träffar många andra förtroendevalda, som jag lär känna och samarbetar med. Det finns en härlig gemenskap i Kommunal!

Vad gör du på fritiden för att återhämta dig och hitta ny energi?

– På fritiden hittar jag energi genom att umgås med vänner och släkt. Jag gillar att planera och bjuda in till temafester, även om det har legat lite på sparlåga nu i pandemitider. Att greja i trädgården och odla gillar jag också. Jag inreder och renoverar gärna i hemmet och jag studerar kinesiska.

Har du några tips du vill dela med dig av till kollegor och medlemmar?

– Jag skulle vilja tipsa om att engagera sig genom att ta ett förtroendeuppdrag i Kommunal. Man växer som människa och kan påverka sitt och sina kollegors arbetsliv.

– Sedan vill jag påminna om att ju fler vi blir som driver på och kämpar med de fackliga frågorna, desto mer ökar chanserna för att vi får ett arbetsliv som gör att vi orkar både jobba och ha en fritid. Stundtals är det en trög rörelse. Men den går åt rätt håll, även om det tar tid och man stöter på motstånd ibland.

– Men som sagt, om vi är många som jobbar med förbättringar på arbetsplatsen och driver igenom viktiga frågor efter den förmåga och de förutsättningar var och en har, så lyckas vi tillsammans genomföra fackliga segrar på våra arbetsplatser!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar