Fortfarande tufft läge för brandmännen


Läget är fortsatt ansträngt för personalen i Räddningstjänsten över hela landet. Många brandmän har lånats ut till arbetet med de stora skogsbränderna, som innebär långa och slitsamma pass. "Det kommer att bli en tuff höst", säger Christer Flodfält, arbetsplats- och skyddsombud vid Södertörns Räddningstjänst.

Rök från skogsbrand
Många brandmän har lånats ut till arbetet som innebär långa och slitsamma pass.
Foto: Colourbox

Torkan fortsätter och det råder hög beredskap i nästan alla län samtidigt som räddningstjänster från hela landet hjälps åt med arbetet att släcka skogsbränderna.

"Tjugo brandmän kom hem i förra veckan efter att ha jobbat med släckningsarbetet av skogsbränderna under sju dagar. De avlöstes med lika många brandmän som åkte norrut för att jobba", berättar Christer Flodfält vid Södertörns Räddningstjänst.

Insatsen har varit slitsam. Brandmännen har max fått 2-3 timmars sömn om natten.

Höga temperaturer och vätstkeförlust

De senaste veckorna har temperaturen legat runt trettio grader i hela landet.

"Det kan vara 40-50 grader och ibland kanske än mer när du arbetar med släckningsarbetet. Elden värmer och det är svårt att få i sig tillräckligt med vätska. En av våra kollegor tappade sex kilo under en insats nu i somras. Det handlar enbart om förlorad vätska och det tar ett par dagar att återhämta sig. Dricker du mycket tar kroppen till sig endast en del av vätskan, resten kissar man ut."

Södertörns Räddningstjänst har tidigare gjort en studie om hur kroppen påverkas under en rökdykning.

"Under trettio minuters insats förlorade brandmännen två liter vatten. De fick hög feber med en medeltemperatur på 41 grader."

Mycket arbete återstår även efter släckning

Många av skogsbränderna har blivit släckta runt om i landet, men det återstår månader av arbete innan insatsen är klart.

"Så fort branden är slut återstår lika mycket arbete. Eftersläckningen lär hålla på till sen höst eller ända in i vinter", säger Christer Flodfält.

Det finns många frågor att ta tag i sedan när eldarna har släckts. Vilka ska ta in all slang som ligger ute? Det handlar om flera mil slang. En annan fråga är hur restiden tolkas.

Det är viktigt med samsyn mellan Räddningstjänsterna vad det gäller ersättningarna anser Christer Flodfält.

"Ersättningen för restid är inte särskilt hög. Men nu när folk har åkt omkring sexton timmar i buss för att ta sig till och från skogsbränderna så anser jag att det är arbetstid. Hur gör vi med övertiden? En medlem skulle haft en arbetsvecka på tjugo timmar men arbetade i stället 133 timmar. Det blir 113 timmars övertid på en vecka. Jag vet inte hur detta ska kompenseras", säger Christer Flodfält.  

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar