Fastighetsskötarna i Grums fick högre lön


’’Det är viktigt att få betalt när man gör någonting extra’’ säger arbetsplatsombudet Nicklas Persson på Grums hyresbostäder, GHAB. När fastighetsskötarna fick fler nya arbetsuppgifter utan löneförhöjning kallade Kommunal till förhandling. Tack vare ett bra lokalt fackligt arbete fick de till slut 500 kronor mer i månaden.

Fastighetsskötarna i Grums fick högre lön
Nicklas Persson och hans kollegor i Grums krävde högre lön när de fick fler arbetsuppgifter att utföra utöver de vanliga.
Foto: Johanna Stjerna

En omorganisation på GHAB medförde att fastighetsskötarna även skulle ta hand om besiktningarna av lägenheterna vid byte av hyresgäster. Tidigare hade en person på kontoret skött dessa arbetsuppgifter, men när den personen slutade skulle detta i stället utföras av fastighetsskötarna.

- En besiktning handlar om att gå igenom hela lägenheterna från golv till tak. Dessutom ska vi göra en städbesiktning och ha kontakten med hyresgästerna, berättar Nicklas Persson.


Krävde förhandling

Nicklas Persson var helt ny som arbetsplatsombud och hade inte ens gått klar alla kurser när han insåg att Kommunal måste agera. Nicklas kontaktade sektionen som kallade till förhandling.

- Vi gick ut med ett högt krav på ersättning på minst 2000 kronor. Arbetsgivarna ville dock inte ge en krona mer i lön, men vi stod på oss och förhandlingarna blev ajournerade, berättar Nicklas Persson. Nästa förhandling blev vi erbjudna 300 kronor mer i lön, men det sa vi också nej till.

Det blev ny ajournering och därefter ett nytt möte.

- De gick då med på 500 kronor mer i månaden.  Vi hade börjat med att gå ut högt men är ändå nöjda med resultatet. Det måste bli rätt och rättvist. Något som var viktigt var att de inte fick lönetillägg utan att det blev en löneförhöjning som alla i gruppen fick, säger Anders Karlsson, regionalt fackligt ombud i sektionen. Ett lönetillägg kan tas bort och det höjs inte per automatik vid varje lönehöjning som det sker med en lön.

’’Det hjälper inte att klaga’’

Det är inte första gången fastighetsskötarna på GHAB tar strid för sina jobb.

- För ett par år sedan skulle alla fastighetsskötarna bli uppsagda och tjänsterna skulle köpas in. Vi protesterade, kontaktade lokaltidningarna och det ledde till att all personal blev kvar. Förutom att en tjänst inte ersattes för en som gick i pension. Det fackliga arbetet bygger på att det finns arbetsplatsombud som informerar sektionen om det blir problem på arbetsplatserna.

- Någon måste ta tag i det som man är missnöjd med och säga ifrån. Det hjälper inte att bara klaga. Sektionen vet ju inte annars vad som händer på arbetsplatsen, säger Nicklas Persson.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar