Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Facklig-politisk framgång i Ängelholm

2018-08-24
De personliga assistenterna i Ängelholms kommun kan dra en lättnandets suck efter att förslag om privatisering av deras arbetsplatser dragits tillbaka. Sucken kunde dras efter att Kommunal sektion Ängelholm gjort privatiseringen till en valfråga och bjudit in de politiska partierna till en paneldebatt.

 

Ängelholms kommun arbetar med ett agilt arbetssätt och det var i samband med budgetarbete som förslaget om privatisering lades från tjänstemannaorganisationen.Förslaget skapade mycket oro och stor besvikelse bland de personliga assistenterna, brukarna och anhöriga, som fick besked om planerna i juni i år. Det var då som Kommunal i Ängelholm bestämde sig för att göra privatiseringen till en valfråga och bjöd in alla politiska partier i kommunfullmäktige i Ängelholm för en paneldebatt. Den 22e augusti deltog alla partierna utom MP i debatten som drog 80 besökare som samtliga ville ha svar på partiernas budgetarbete kring LSS och hur de såg på en privatisering.

- Efter att Kommunals medlemmar beskrivit sin vardag och de konsekvenser som skulle drabba både brukare och personal så lovade hela den politiska panelen att inte privatisera inom det närmaste. Flera partier, däribland Socialdemokraterna och Liberalerna lovade att aldrig privatisera assistansen i Ängelholm, berättar Torgny Handreck, fackligpolitisk förtroendevald i Ängelholm.

För medlemmarna blev det en lättnandets suck och Kommunal kan lägga en facklig-politisk seger till handlingarna.

- Utan Kommunals paneldebatt hade vi inte fått tydliga svar. Men vi lyckades också att organisera våra medlemmar för att visa hur stort missnöjet för en privatisering är. Det är utan tvekan tack vare den facklig-politiska samverkan och påverkan som vi har lyckats ta hem denna seger för våra medlemmar, säger Torgny Handreck.