Facklig framgång i Sydost!


Ett enda möte mellan Kommunal och arbetsgivaren ledde till en tillsvidareanställning och höjd lön.

Illustration som föreställer en öppnad låda.
Facklig framgång
Foto: Kommunal.

En medlem som arbetar som vårdassistent hörde av sig till sektionen med funderingar kring sin lön och anställning. Hen hade innan sommaren muntligen blivit lovad en fast tjänst. Efter sommaren förlängde arbetsgivaren medlemmens timanställning och medlemmen fick bara ett fåtal pass i veckan.

Medlemmen kontaktade sin sektion, som i sin tur kallar till möte med arbetsgivaren för att reda ut frågorna, bland annat kring antalet LAS-dagar.

Under mötet medger arbetsgivaren att det har blivit fel angående medlemmens LAS-dagar, och att hen har rätt till en tillsvidareanställning. Medlemmen erbjuds då en anställning på 80%. Sektionens representant påtalar då att Kommunal har heltid som norm, vilket gör att arbetsgivaren istället erbjuder en heltidsanställning. Medlemmen får nu möjlighet att själv välja omfattningen av sin tillsvidaretjänst.

Nästa fråga som togs upp på mötet var när medlemmen senast fick löneöversyn. Arbetsgivaren säger att medlemmen hade 19 500 kr/mån innan den 1 april. Man påtalar då att lägsta lönen från den 1 januari 2022 är 19 950 kr och att den nivån måste ligga till grund för lönen. Arbetsgivaren medger att det blivit fel och lovar att återkomma med nytt förslag till lön.

Vi säger grattis till tillsvidareanställningen och en bättre lön!

Det är bra att vara medlem i Kommunal - tillsammans är vi starka!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar