Facklig Framgång i Ånge- Timvikarier som jobbar natt fick retroaktivt betalt efter påvisat avtalsbrott


Nu är det sommar igen och på många arbetsplatser får man sommarkollegor som ska jobba på vikariat. Som arbetsplatsombud och kollega är du superviktig för dessa vikarier, det är du som är proffset och det är även du som kan ställa frågor och ge kunskap till vikarierna om deras avtal och lön.

animation
Facklig Framgång- Ånge kommun
Foto: Kommunal mellersta norrland

Arbetsplatsombudet Elisabet Åsberg jobbar som undersköterska i nattgruppen på Furubacken i Ånge Kommun. Hon är ett engagerat ombud som jobbat ca tre år i vården. Som ombud försöker hon prata mycket med nya vikarier då dem oftast är omedvetna om viktiga saker som anställningsavtal, lön, rättigheter m.m.

-Det är viktigt för mig som ombud att skapa förtroende för mina kollegor så dem vågar komma till mig när dem har frågor eller funderingar. 

Det som hände denna gång var att en timvikarie som jobbade natt kom och visade mig sin lönespecifikation då han tyckte att det vart lite pengar i lön. Jag kollade igenom lönespecifikationen och bad också om att få se anställningsavtalet. Det jag upptäckte då var att lönen inte stämde överens med uppgifterna i anställningsavtalet. I avtalet stod det att personen var anställd på 100 % med heltidsmått 34.2 timmar men man hade från kommunen betalat ut lön enligt 165 timmar vilket gjorde att personen fått för lite pengar utbetald. Jag tänkte direkt att detta kan inte bara gälla detta specifika fall. Jag kontaktade sektionen i Ånge.

Veronica Neiström, sektionsordförande i Kommunal Ånge fick ärendet på sitt bord och begärde ett möte med kommunen. Då var dem inte så intresserade av att träffas så vi begärde då en överläggning i ärendet. Vi påvisade att dem inte betalat ut rätt lön gentemot vad som står på anställningsavtalet och jag tror helt ärligt inte att dem tänkt på det själva. Efter överläggningen fick vi rätt och tack vare arbetsplatsombudets uppmärksammande fick alla tim vikarier i nattgrupperna retroaktiv utbetalning för det månader som betalats ut fel under sommaren 2022. 

Det jag verkligen vill lyfta med denna framgång är att våga prata lön och anställning på arbetsplatserna. Speciellt nu inför och under sommaren när man får nya kollegor som kanske kommer direkt från skolan eller som inte har så stor erfarenhet av att arbeta. Som arbetsplatsombud har du en otroligt viktig roll att skapa det här bandet som Bettan gör med sina kollegor. Att man vågar lyfta dessa frågor och skapa kunskap hos både timvikarier och fast anställda, säger Veronica Neiström

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar