Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Facklig framgång: Daniel och hans kollegor fick arbetstiden justerad

Daniel Henriksson arbetar som kyrkvaktmästare på Hakarps Kyrka, Huskvarna Pastorat.
Daniel Henriksson arbetar som kyrkvaktmästare på Hakarps Kyrka, Huskvarna Pastorat.
Foto: Sofia Tollbo
2018-06-26
- Jag och mina kollegor insåg att vi är så mycket starkare med Kommunal i ryggen, beskriver Daniel Henriksson som arbetar som kyrkvaktmästare på Hakarps Kyrka, i Huskvarna Pastorat. Där har han arbetat i nära tio år och han trivs bra med sitt yrke. Men det var när man såg över Daniels och hans kollegors arbetstid som man insåg att något inte stämde.

Det visade sig då att Daniel och hans kollegor arbetat 39 tim/vecka plus lätthelger (alltså röda dagar som infaller mellan måndag och lördag, exempelvis långfredagen). Detta trots att det centrala kollektivavtalet anger en arbetstid på 38,25 tim/vecka. Det innebär alltså att Daniel och hans kollegor har arbetat 45 minuter för mycket varje vecka.

I samband med den här upptäckten ville arbetsgivaren teckna ett lokalt avtal med en arbetstid på 38,25 tim/vecka. Då sa Kommunal stopp och krävde att Daniel och hans kollegor skulle få sin arbetstid justerad enligt det centrala avtalet. Dessutom krävde man att arbetsgivaren skulle ersätta dem för den tid de arbetat utan lön.

I april 2018 fick Daniel och hans kollegor sin arbetstid justerade. De fick dessutom lön för den tidigare obetalda tiden, retroaktivt 2 år tillbaka.

- Tack vare det här ser jag hur viktigt det är att vara med i facket och att ha koll på avtal. Vi är så tacksamma för att allting ordnade sig, säger Daniel och berättar om hur han med den här historien försöker värva sina oorganiserade kollegor.