Tobias krönika: En tuff avtalsrörelse väntar!


2019-11-20

Avtalsrörelsen närmar sig med stormsteg. Med de senaste veckorna färskt i minne är jag övertygad om att Kommunal gjorde rätt som lämnade LO-samordningen. När LO:s medlemsförbund sa nej till Kommunals krav på att få göra en extra satsning för att lyfta yrkesutbildade medarbetare inom välfärden, ja då blev det omöjligt att stanna kvar.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin
Foto: Kommunal

Det är klart att det hade det varit en styrka att ha ett samlat LO i ryggen. Men jag gav ett löfte när jag valdes till ordförande. Jag ska alltid kunna se medlemmarna i ögonen - då kan jag omöjligt acceptera förslag som lägger krokben för Kommunals arbete med att stoppa värdediskrimineringen.

Låt mig ta ett exempel. 40 000 kronor mer per år lönar det sig att utbilda sig till bilreparatör jämfört med att läsa till undersköterska. Det är orimligt! Utbildning måste löna sig också inom välfärden. Den saken är klar som korvspad.

Hur det kommer att gå i förhandlingarna vet vi inte i skrivande stund. Men en sak är jag säker på. Det blir en tuff avtalsrörelse, och mycket hänger på oss själva. Så ta varje möjlighet och säg till en arbetskamrat att nu är det dags att gå med i Kommunal. Vår styrka avgörs av hur många vi är.
Och nu måste vi bli fler! För ju fler vi blir desto starkare är vi.

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal

Kategorier

Dela sidan