Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Emil är en av finalisterna till LOs pris Årets fackliga hjältedåd

Emil Thyr är nominerad till Årets fackliga hjältedåd
Emil Thyr är nominerad till Årets fackliga hjältedåd
Foto: Emil Thyr
2020-06-11
Varje år delar LO Ung ut priset Årets fackliga hjältedåd till en grupp eller person som under det gångna året har gjort något som de anser bör uppmärksammas lite extra. I år är en av finalisterna Emil Thyr som arbetar som habiliterare på Nordanstig kommun och är fackligt aktiv i Kommunal.

Emil blev nominerad till det hedervärda priset till följd av sitt fackliga arbete och stora engagemang när Nordanstigs kommun valde att privatisera en större del av den kommunala hemtjänsten. Nu är han en av tre finalister.

– Jag blev superchockad när LO ringde och berättade att jag var en av finalisterna, säger Emil.

– Jag visste att jag hade blivit nominerad av bland annat Handels Unga men jag hade ju inte hört något mer efter det så jag visste ingenting när de ringde.

Det var i september 2018 som Nordanstigs kommun beslutade att lägga ner sin hemtjänst i Bergsjö och Gnarp och lämnade över ansvaret för hemtjänsten till privata aktörer. Ett fyrtiotal kommunanställda berördes av neddragningen och Kommunal reagerade starkt och fick snabbt stort stöd från Nordanstigsborna.

Emil anordnade, tillsammans med medlemmar och sektionen i Nordanstig, 2019 en demonstration med ett hundratal personer utanför Bergsjögården där Kommunfullmäktige sammanträdde och där lämnade de över en namninsamling med 2 265 namn till Kommunalrådet. De skrev även debattartiklar, intervjuades i lokala medier och arbetade aktivt med sociala medier för att lyfta frågan och sprida opinion. När beslutet sedan verkställdes och godkändes av Socialdemokraterna valde Emil att lämna sina uppdrag för Socialdemokraterna i Nordanstigs kommun.

– Kommunal har inte några principiella invändningar mot privata omsorgsföretag utan det jag reagerade på var sättet som de kommunanställda behandlades under gången, förklarar Emil. Vi ville att de privata aktörerna skulle ta över hela verksamheten så att all personal skulle erbjudas jobb och kunna behålla sina löner och anställningstid, men istället blev de anställda tvingade att söka nya jobb hos de privata utförarna.

Emil blev arbetsplatsombud på sin arbetsplats, en gruppbostad i Bersjö, för fyra år sedan och därefter har hans fackliga engagemang och uppdrag bara ökat. Idag är han ungansvarig i Kommunal Mitt och blev nyligen även sektionsordförande för Kommunal i Nordanstig. Och nu är han alltså en av tre finalister till Årets fackliga hjältedåd. Vinnaren brukar normalt utses med pompa, ståt och stående ovationer på LOs ungforum. Men i år kommer prisutdelningen istället att ske digitalt under Los kongress den 15 juni.

– Det känns såklart jättekul och spännande att vara en av finalisterna. Många av de som jag själv har som fackliga förebilder har fått ta emot det här priser tidigare så det känns ju superhäftigt och stort, säger Emil.

Vi i Kommunal Mitt önskar Emil stort lycka till på prisutdelningen, och vi håller både tummar och tår!

Kategorier

Mitt