"Det finns hur mycket som helst att förändra" - Arbetsplatsombudens dag


Söndag den 26 mars firar vi alla fantastiska arbetsplatsombud! Vi fick en pratstund med Malin Boström, arbetsplatsombud på Edfastgården i Robertsfors.

Arbetsplatsombuden Emma Åhman och Malin Boström.
Emma Åhman (tv) och Malin Boström är arbetsplatsombud inom äldreomsorgen i Robertsfors.
Foto: Kommunal

Malin Boström jobbar som undersköterska på Edfastgårdens äldrecenter, daglig verksamhet i Robertsfors. Sedan åtta år tillbaka har hon varit arbetsplatsombud på sin arbetsplats. 

Hej Malin! Varför är du arbetsplatsombud?

– För att det finns så många frågor man vill ta sig an, det finns så mycket orättvisor. Till exempel det här med neddragningarna inom äldreomsorgen, och även detta med scheman. Inom mansdominerade yrken har man generellt sett bättre scheman.  Så jag bestämde mig för att prova på det här, och sen tyckte jag att det var roligt så därför har jag fortsatt. 

Vad gör du i din roll som arbetsplatsombud? 

– Jag kan till exempel sitta med hos chefen i olika sammanhang - det kan gälla olika arbetsgrupper, lön, eller annat. Då kan jag kan föra arbetskamraternas talan vidare. Det finns hur mycket som helst att förändra till det bättre - och vi behöver bli fler. Det skulle inte bli något bra utan arbetsplatsombud, det behövs verkligen. 

Hade du koll på vad du skulle göra när du valdes till arbetsplatsombud?

– Från början visste jag ingenting. Men vi fick gå en grundutbildning hos Kommunal, och då fick man lite mer kött på benen. Sedan får man gå på träffar hos sektionen och träffa andra arbetsplatsombud, och det tycker jag är jättebra. Då kan man bolla med varandra och sådär, det har varit nyttigt. 

Behöver man vara någon särskild sorts person för att bli arbetsplatsombud? 

– Nej. Jag tror det behövs flera olika typer, olika slags arbetsplatsombud som är och tänker olika. Bara man vågar prata för sig, att man vågar föra talan till till exempel chefer och så.

Finns något särskilt du varit med och förändrat som du är stolt över? 

– Att kämpa för fria arbetsskor är något vi driver just nu. Vi har fått till en handskakning med sossarna, så det går framåt. Sedan har vi också bjudit in kommunpolitikerna till vår arbetsplats under en dag. Då samlades alla vårdbiträden och undersköterskor och så tog vi ett snack om neddragningar och löner, och hur kämpigt det är med för lite folk och för lite vikarier. Det blev jättebra, och vi ska träffas igen i höst för att se hur deras jobb har gått framåt. Det är viktigt att man får höra varandras resonemang och tänk, då får man en bättre bild. 

Vad vill du säga till den som är nyfiken på att bli arbetsplatsombud men känner sig lite osäker? 

– Jag skulle bara säga: Kör! Man kan alltid prova på, och gå grundutbildningen. Har man bara ett litet driv för saker och ting på sin arbetsplats, då är det bara att köra på. Sen växer och växer man. Det är en jätterolig utmaning. 

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar