Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Barnskötaren Carina paketerar trygghet, glädje och värme i rosa

Carina Ingelsten Gustavsson är utsedd till årets barnskötare, av Hemmets Journal
Carina Ingelsten Gustavsson är utsedd till årets barnskötare, av Hemmets Journal
Foto: Sofia Tollbo
2018-05-07
Carina Ingelsten Gustavsson är inte bara barnskötaren från Kärda, Värnamo, som alltid är klädd i rosa. Hon är också utsedd till Sveriges bästa barnskötare av Hemmets Journal. En utmärkelse hon inte trodde hon skulle få. En utmärkelse hon ifrågasatte när hon nåddes av vinstbeskedet. Detta eftersom hon var övertygad om att hon hade kommit tvåa.

- 300 barnskötare anmäldes till tävlingen, berättar Carina som tar emot i villan i Kärda utanför Värnamo. Utav alla dessa valdes 5 st kandidater ut, och jag var en av dem fortsätter hon med ett stort leende.

Tävlingen Sveriges bästa barnskötare arrangeras av Hemmets Journal och avgjordes i slutet av 2017. Carina välkomnar tävlingen och tycker att den är jätteviktig.

- Det är viktigt att synliggöra förskolan och oss som arbetar där, vi har en viktig roll i ett fungerande modernt samhälle, beskriver Carina som arbetat inom förskolan i drygt 30 år.

Storyn om Andreas avgjorde

Det var efter att hon valt att flytta hem till Värnamo igen som hon började arbeta i förskolan. Planen var egentligen att arbeta med sjuka barn, vilket Carina utbildade sig till under gymnasiet. På förskolan träffade hon Andreas Camara som kom att bli en viktig del av hennes liv.

- Andreas är autistisk och vi fick väldigt god kontakt. När jag fick sluta på förskolan eftersom man valt att enbart anställa förskolelärare höll vi kontakten och Andreas har varit en del av vår familj i 35 år, berättar Carina som tillsammans med maken öppnade sitt hem för Andreas på helger under hans uppväxt.

Andreas är också anledningen till att Carina ställde upp i tävlingen Sveriges bästa barnskötare. Med storyn om honom i grunden blev det mer självklart för Carina att delta. Hon är nämligen noga med att poängtera att vinsten inte bara är hennes:

Jag delar den här vinsten med alla mina barnskötar-kollegor

- Jag vill sätta fokus på barnskötarna och lyfta denna viktiga yrkesgrupp, därför är vinsten också mina kollegors, förklarar Carina som anser att en bra förskola består av både barnskötare och förskolelärare,  de kompletterar varandra.

Trygghet är nyckeln


I sin yrkesroll drivs hon av att skapa en trygg miljö för barn. Carina anser att det är tryggheten som är nyckeln till barns utveckling. Och nyckeln till trygghet är att se varje individ och lyssna till deras behov. Även relationen till barnens föräldrar är avgörande. Detta tar man fasta på på Lyktan genom att alltid möta föräldrar i dörren när de kommer. För barnets bästa är samarbetet med föräldrarna jätte viktigt.

- Vi arbetar aktivt med att skapa starka relationer till föräldrarna. De ska känna sig trygga med oss eftersom de lämnar det viktigaste de har på förskolan, säger Carina och lyfter förskolans kristna profil som viktig för henne.

Carina var med och startade förskolan i Kärda som alltså vilar på en kristen profil. Hon menar att profilen varit avgörande för henne eftersom hon delar den kristna tron. Och den är närvarande i det dagliga arbetet på så vis att man ber bordsbön, sjunger kristna sånger och firar kristna högtider.

Ifrågasatte glädjebudet

Att fira vinsten av utmärkelsen har Carina planer för. Hon planerar nämligen en glassfest på förskolan för barn och kollegor.  Förutom den stora festen på arbetsplatsen har Carina skänkt delar av vinstpengarna till välgörenhet. 50 000 kr var vinsten och att få beskedet om att hon vunnit var överväldigande. Så pass överväldigandet att hon ifrågasatte journalisten som lämnade glädjebudet.

Vi ska fira med en stor glass-fest på förskolan

- När de digitala rösterna var räknade låg jag på andra plats och jag var jättenöjd med det. Så det sa jag till journalisten som ringde och sa att jag hade vunnit, berättar Carina.

Journalisten fick då förklara för Carina att hon hade gått från andra till första plats när man räknat ihop rösterna som kommit in per vykort. 

- Jag trodde inte att det var sant, jag trodde att någon drev med mig. Men jag vann, skrattar Carina och glädjen lyser i kapp med den rosa sjalen runt hennes hals.