Arbetsplatsombudet Maikano Osman: "Jag känner att jag kan förändra saker på min arbetsplats"


2017-09-06

INTERVJU med Maikano Osman som är arbetsplatsombud och jobbar på ett gruppboende i Luleå kommun.

Maikano Osman, arbetsplatsombud i Luleå
Maikano Osman, arbetsplatsombud i Luleå
Foto: Magnus Skoglöf

Vem är du?

Maikano Osman, jobbar på ett gruppboende som heter Radiomasten 21 i Luleå och har jobbat där i sju år.

Vilka är de viktigaste frågorna på din arbetsplats?

Vi snackar om praktiska saker som rör våra jobb - hur vi ska ta hand om vårdtagarna på bästa sätt, men också såklart om hur vi ska värva fler medlemmar till Kommunal. Vi har många unga praktikanter som vill veta mer om hur det fungerar hos oss. De som är äldre hjälper jag när de behöver stöd när något händer. Jag är ju den som vet vad Kommunal kan hjälpa till med.

Hur är det att vara arbetsplatsombud?

Det är mycket ringande och fixande. Och att förklara hur saker fungerar. Det tar en del tid men jag tycker det är viktigt att lyssna på dem som har funderingar och försöka ge svar. När jag inte vet svaret på en fråga frågar jag min sektion och får bra hjälp därifrån.

När upplever du att du får ”belöning” för ditt fackliga engagemang?

Det är kul och utvecklande att gå utbildningar och att kunna hjälpa till när folk har frågor. Jag känner att jag kan förändra saker på min arbetsplats både för andra och för mig själv.

Vilka tips/råd skulle du ge till någon som funderar på att engagera sig fackligt?

Försök att ta steget och engagera dig! Tänk på att du hjälper både dig själv och andra. Du behöver också ta dig tid att lyssna på de medlemmar som undrar över saker. Det har du igen. När du är arbetsplatsombud får du också möjlighet att gå utbildningar – då får du koll på hur saker bör fungera och kunskap om hur du kan hjälpa medlemmarna på din arbetsplats.

Kategorier

Dela sidan