Arbetsplatsombudet Jacque Dreij: ”Se till att ha en aktiv diskussion med din chef om de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor."


2017-09-25

INTERVJU Vi följde med undersköterskan Jacque Dreij i hans jobb i hemtjänsten på Lidingö en solig eftermiddag i september. Då passade vi också på att ställa några frågor om hur det är att vara arbetsplatsombud.

Jacque Dreij, arbetsplatsombud på Lidingö i Stockholm
Jacque Dreij, arbetsplatsombud på Lidingö i Stockholm
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vem är du?

Jag heter Jacque Dreij och jobbar som undersköterska på Breviks hemtjänst på Lidingö. Och har jobbat där sedan 2009. Jag har varit AO sedan 2010.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Närheten till mina kollegor som alltid finns där och ställer upp. Och de utmaningar som jag möter ute hos kunder och i verksamheten varje dag.

Vad skulle kunna utvecklas och bli bättre i ditt jobb?

Det är ganska långa arbetspass och tungt arbete inom vården. Det är frågor som man behöver jobba ständigt med för att förbättra. 

Vilka är de viktigaste frågorna på din arbetsplats?

Våra scheman är en viktig frågaDessa har vi renodlat till dag- och kvällspass. Vi ser också behov av att anställa fler personer och vi försöker se till att de av oss som inte är utbildade undersköterskor får möjlighet att plugga vidare till det. 

Hur är det att vara arbetsplatsombud?

Det är jättekul. Man får vara delaktig i allting och påverka. Jag får föra gruppens talan och det tycker jag är kul och utvecklande

När upplever du att du fåbelöning” för ditt fackliga engagemang? 

När mina kollegor blir nöjda och glada. Då känns det att jag har gjort ett bra jobb!

Vilka tips/råd skulle du ge till någon som funderar på att engagera sig fackligt?

Ta chansen och bli arbetsplatsombud! Ett bra tips är att vara lyhörd och lyssna till dina kollegor men se också till att du har tid till det. Du behöver inte kunna svara på alla frågor som dina kollegor har utan du kan få hjälp från teametSe också till att ha en aktiv diskussion med din chef om de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor. Jag är inte den som plockar fram lagtexter utan jag för en diskussion och då brukar det mesta lösa sig. 

Har du nytta av uppdraget/dina engagemang även privat?

Absolut! Det kan vara en anhörig eller en kompis som har en fråga. Då kan jag ge tips och råom vad de ska tänka på när de pratar med sin chef.

Kategorier

Dela sidan