Arbetsgivaren erkände fel – fick betala 275 000 kronor


”Segern var inte den ekonomiska ersättningen. Det var att arbetsgivaren erkände att den gjort fel.”

Det säger Abbes Remache som tillsammans med Annika Löfstedt kämpade för en medlem som behandlats felaktigt av arbetsgivaren.

Abbes Remache och Annika Löfstedt fackliga företrädare på sektion vård och omsorg i Malmö
Abbes Remache och Annika Löfstedt hade lagen på sin sida. Arbetsgivaren erkände fel.
Foto: Monica Brundin Danielsson

Medlemmen hade jobbat länge. Men bara på olika vikariat. Hen hade sökt hundratals tjänster under årens lopp utan att få återkoppling eller en tillsvidaretjänst när arbetsgivaren hade avslutat vikariatet, och hen inte fick något nytt, tog medlemmen kontakt med sektion vård och omsorg i Malmö.

- Arbetsgivaren hänvisade till att arbetstagaren inte hade rätt kompetens. Ändå hade de använt hen på olika vikariat i flera år, säger Annika Löfstedt.

Det var på grund av att medlemmen själv hade kunskap om sina rättigheter som felaktigheterna uppdagades. Arbetsgivaren hade helt enkelt frångått företrädesrätten.

Först ville arbetsgivaren bara avsluta och den var inte beredda att betala något till medlemmen, men efter omfattande förhandlingar och många möten gav arbetsgivaren med sig och erkände att den gjort fel.

- Vi hade lagen på vår sida, konstaterar Annika Löfstedt.

Utgångspunkten i förhandlingarna var att medlemmen skulle erbjudas en tillsvidaretjänst. Men när processen drog ut på tiden landade det i ett skadestånd till medlemmen på 275 000 kronor.

- Det känns bra för att medlemmen är nöjd, säger Abbes Remache.

Både han och Annika, som i förhandlingarna haft hjälp av en av ombudsmännen på avdelning Skåne, säger att ärendet gett dem styrka att fortsätta arbeta som fackliga företrädare. Och de säger att de kan använda erfarenheten i framtida förhandlingar.

- Vi växer i vår roll och vi visar att medlemmarna kan ha förtroende för oss och för vårt arbete. Kommer en medlem till oss och vill driva ett ärende så går vi hela vägen. Det är därför vi är här, säger Abbes.

En viktig slutsats som de dragit är att situationer som denna kräver tålamod, samt att det var avgörande att de varit två fackliga företrädare som kunnat samarbeta och diskutera strategier med varandra. Abbes och Annika konstaterar också att de under hela resans gång haft större kunskap om lagen om anställningsskydd än vad arbetsgivaren haft.

- Arbetet har gett oss en enorm styrka att arbeta vidare med, säger Abbes Remache och Annika Löfstedt.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar