Äntligen slopas 75-dagarsregeln


2017-05-15

Den 15 maj avskaffas deltidsbegränsningen i a-kassan. Det betyder att deltidsarbetslösa får rätt till a-kassa i 60 veckor.

Nu kan vi äntligen säga farväl till den så kallade 75-dagarsregeln som infördes av den borgerliga regeringen 2008. Regeln innebar att den som stämplar på deltid får göra det i högst 75 dagar. Kommunal har ett kongressbeslut på att deltidsbegränsningen i a-kassan avskaffas och att a-kassan höjs.


- Kommunal har varit starka motståndare till regeln eftersom systemet har slagit hårt mot många av medlemmarna i förbundet. Att den nu avskaffas är glädjande och visar att vårt arbete för att få bort 75-dagarsregeln gett resultat – säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.


En orsak till att det här är ett så stort problem är att deltid är norm inom många av de branscher och yrken som Kommunal organiserar.


- I grunden så tycker jag att man inte borde ha deltidsstämpling, heltid ska vara norm för våra medlemmar. Det är förskräckligt att det fortfarande är så många deltidsanställningar, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin

Dela sidan