Anders vann arbetsmiljöpris med en traktorlyft


Anders Olsson , Vallby, har utsetts till vinnare av Lantbrukets arbetsmiljökommittés arbetsmiljöpris. Hans uppfinning av en traktorlyft gör det möjligt att byta däck på traktorer snabbt och på ett säkert sätt.

Det ser väldigt enkelt ut när Anders Olsson visar hur snabbt det går att byta däcken på en traktor. Anders Olsson rullar ut sin uppfinning - traktorlyften som är en kombinerad lyftram och pallbock som används tillsammans med traktorns trepunktslyft.
- Det har alltid varit väldigt krångligt, vingligt och bökigt att byta däck på en traktor och ett farligt arbetsmoment där det har skett många olyckor. Det finns inget bra ställe att sätta en domkraft under en traktor och den hamnar lätt snett när du ska pallra upp den, berättar Anders Olsson.

En dag när han tittade på TV och såg hur snabbt det gick att byta däck på bilarna i Formel 1 väcktes en tanke.
- Kan de byta däck på tjugo sekunder borde det gå att hitta på ett hjälpmedel som gör att jag kan byta däck på tjugo minuter i alla fall, tänkte Anders Olsson.
Efter mycket tankemöda och hemsnickrade prototyper fann han lösningen i form av traktorlyften – det bästa var helt enkelt att lyfta upp traktorns bakända. Därefter kontaktade han en verkstad som kunde svetsa ihop en traktorlyft som klarade av 5,5 ton.

Båda bakhjulen lyfts

Anders Olsson visar hur lätt det går att rulla in den gula traktorlyften mellan bakdäcken, därefter lyfter han upp båda däcken och hela bakändan med hydralik sedan är det enkelt att skifta till radodlingshjul eller montera dubbelmontage.
Han höjer eller sänker traktorn genom en knapptryckning och visar på så sätt hur säkert detta arbete kan göras.
- För min del handlar det om att jag nu kan sälja en av mina traktorer när går så lätt att skifta däcken. Maskinparken är kostsam och det är ekonomiskt att slimma den. En sådan här traktorlyft skulle jag vilja se på varenda traktorverkstad, säger han.

Årets tema för Lantbrukets arbetsmiljökommittés (LAMK) arbetsmiljöpris är praktiska hjälpmedel för bättre arbetsmiljö i lantbruket. Andra pris går till Mattias Wistrand i Stora Sundby för en mobil kalvvåg. Vågen hängs på boxväggen i kalvgömman och flyttas enkelt mellan boxarna vid vägning och märkning av kalvar.
På tredje plats kom Erik Johansson i Finspång för sin krok för upphängning av kraftöverföringsaxeln, vilket förenklar användningen och motverkar nedsmutsning av axel och koppling.

Dödsolyckor med barn

Arbetsmiljöpriset delas ut av Kommunal, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), SLA (Skogs-och Lantarbetsgivareförbundet) samt SLF (Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet).
Anders Olsson fick ta emot blommor, diplom och 15 000 kronor av Camilla Backlund, SLA och Anja Westberg, Kommunal som besökte honom hemma på gården i Vallby, två mil utanför Kalmar.
- Vi har olika teman varje år för detta pris, som är ett led att uppmuntra och uppmärksamma arbetsmiljöarbetet inom lantbruket, säger Camilla Backlund, SLA.

Arbetet med arbetsmiljöfrågor i övrigt sker i samverkan mellan SLA och Kommunal.
- Här är vi medparter och inte motparter, säger Camilla Backlund.
Kommunals ombudsman Anja Westberg instämmer.
- Vi kompletterar varandra. SLA har kontakt med arbetsgivarna och vi med medlemmarna. Att kunna byta däck på ett tryggt sätt på traktorer ökar säkerheten och olyckor kan undvikas. Det här är ett bra exempel på hur arbetsmiljön kan förbättras, säger Anja Westberg.
Varje år sker dödsolyckor på lantbruken och förbättring av arbetsmiljön är ett mycket viktigt arbete. Det handlar inte bara att det ska vara säkert för lantbrukarna utan även deras familjer.
- Det finns ingen annan arbetsplats i Sverige där även barn dör, säger Anja Westberg.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar