17 nya medlemmar på en månad i Markaryd: - Det handlar bara om gammalt hederligt beprövat fackligt engagemang


2022-06-30

En av de största utmaningarna vi har i Kommunal är att vi behöver bli fler medlemmar. Tillsammans måste vi värva så många medlemmar att vi också ökar i organisationsgrad. Det är organisationsgraden som ger Kommunal styrka vid förhandlingsborden. Det är därför vi pratar så mycket om värvning. För det är viktigt. Om vi ska kunna påverka måste vi vara många.  

Irene Martinsson och Camilla Nyman/Kommunal Markaryd
Irene Martinsson och Camilla Nyman/Kommunal Markaryd
Foto: Kommunal

Vi har pratat med Camilla Nyman och Irene Martinsson på sektionen i Markaryd som värvade 17 nya medlemmar på en månad. De är själva överraskade över hur lätt det har varit att få in nya medlemmar. Då ska man komma ihåg att sektionens förväntade mål är FYRA nya medlemmar per månad.

- Vi är en liten sektion och vi är endast tre företrädare som utgår från vår sektion. Vi kommer från olika förvaltningar och har genom åren vi arbetat i Markaryds Kommun hunnit knyta många goda kontakter med arbetskollegor och medlemmar. Det har resulterat i att vi är kända ute i verksamheterna. Vi är flexibla och kan möta de potentiella medlemmarna utifrån deras villkor och arbetstider, förklarar Camilla och fortsätter:

- Vi berättar ofta om olika fackliga framgångar så att de ser medlemsnyttan. Förhoppningsvis är det detta som har gett lite ringar på vattnet i värvningen.

Beprövat värvningsarbete

- Vi har inte haft några speciella ”aktiviteter” eller erbjudanden – det handlar bara om gammalt hederligt beprövat fackligt engagemang och vilja!

- Kanske det hela började med AO-träffarna vi hade i våras. Äntligen fick vi träffas fysiskt efter en lång tid med bara digitala möten. Under det mötet pratade vi mycket om hur viktigt det är att våga ställa frågan, säger Irene.

- Vi spelade också upp ett rollspel där Irene var värvaren och jag var den potentiella medlemmen. Där gav vi våra AO bra argument om varför det är så viktigt att vara medlem. Förutom det har vi också suttit och ringt på anställningsbeslut och LAS-lista, berättar Camilla.

Inbördes ”tävling”

- Jag och Irene har även en liten inbördes "tävling" i hur många vi lyckats värva. Om Irene berättar att hon värvat två nya medlemmar en dag så tänker jag; ”Det var ju själva den - nu måste jag värva tre!"

- Sen har vi förbaskat kul ihop. Vi skrattar mycket och trivseln är på topp. Det känns alltid kul att gå till jobbet. Efter att vi värvat från våra ringlistor åker vi ut till de nya medlemmarna med en goodie-bag och visar upp oss och hälsar dem välkomna. Där skickar vi även med kontaktuppgifter till sektionen. Vi kan även tillägga att vi har haft många nöjda medlemmar under den senaste tiden och vi arbetar mycket med att kontakta, följa upp, och återkoppla. Det är sådant som resulterar i att medlemmarna pratar positivt om Kommunal och vikten av ett medlemskap, avslutar Camilla och Irene.

Dela sidan