Viktigt att rösta i kyrkovalet
Svenska kyrkan erbjuder en plats för människor i livets viktigaste stunder. Vare sig du är ung, gammal eller mitt i livet finns kyrkan där för dig. Kyrkovalet handlar om vilka värderingar svenska kyrkan har, om att kyrkan ska vara öppen och välkomnande för alla som söker sig dit. Valet handlar också om arbetsmiljön för de som arbetar inom kyrkan. Nästan 6 000 av medlemmarna i Kommunal är anställda av Svenska kyrkan. Genom valet har vi möjlighet att påverka deras arbetsmiljö och villkor.

Bättre arbetsvillkor i Svenska kyrkan
Inför kyrkovalet 2025 har Kommunal gjort ett handslag med Socialdemokraterna för bättre arbetsvillkor i Svenska kyrkan. Det handlar om att alla anställda i Svenska kyrkan ska ha rätt till en trygg anställning med god arbetsmiljö, rättvisa arbetsvillkor och utveckling i arbetet. Handslaget bygger på prioriterade frågor från Kommunals medlemmar som jobbar inom Svenska Kyrkan. Det handlar om att Socialdemokraterna kommer att verka för:
Trygghet i jobbet
- Minst 90 procent av de anställda ska ha en tillsvidareanställning.
- Minst 90 procent av de anställda ska jobba heltid.
- I princip all frånvaro ersätts med vikarier.
- Anställningsformer som tillämpas ska vara kollektivavtalsreglerade.
Ett långt och hälsosamt arbetsliv
- Ett systematiskt arbete för en god och utvecklande arbetsmiljö genom ett aktivt arbete med friskfaktorer.
- Rätten till arbetskläder och arbetsskor för alla väder.
Utveckling i arbetet
- Alla anställda ska ha rätt till årlig kompetensutveckling
Demokratisk kontroll över arbetsvillkoren
- Verksamheten ska i första hand drivs i egen regi.
- Krav i nivå med det normerande kollektivavtalet för branschen ska ställas vid upphandling av tjänster.
Vem får rösta i valet till Svenska kyrkan?
För att kunna rösta ska du vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen. Alla som får rösta får ett röstkort hemskickat med information om valet.
Förtidsröstning
Det går att förtidsrösta i hela landet. På pastorat och församlingsexpeditioner finns information om röstmottagningsställen, öppettider och material för brevröstning.
Agera för en starkare demokrati
Färre röstar, organiserar sig och deltar i samhällsengagemang. Det försvagar både demokratin och vår fackliga organisering. Men vi kan vända trenden – tillsammans! Gå Kommunals nya utbildning för att förstå hur demokrati och facklig styrka hänger ihop – och vad just du kan göra för att påverka framtiden.
Ta ställning för demokratin – gå vår nya utbildning | Kommunal