Inspirerande matlådor

Matlåda är ett bra sätt att dra ner på matkostnaderna. Dessutom får du koll på vad du stoppar i dig vilket gör det lättare äta nyttig mat som piggar upp och stärker dig. Här kommer elva tips på enkla matlådor och snacks att längta till.

Brödbitar och tallrik i glas med mat tagen uppifrån.
Foto: Kommunal.

Quinoa med nötter och spenat

Quinoa är snällt för magen och laddat med protein, bra fetter och vitaminer. Koka en stor sats quinoa i början av veckan så håller den sig i kylen i upp till sju dagar. Blanda ner quinoa med babyspenat, avokado och nötter tillsammans med lite yoghurt och citron i en matlåda så har du en måltid fylld av nyttigheter. Dessutom gör den jämna blodsockerkurvan att du inte lika lätt drabbas av den klassiska lunchkoman.

Grönsakssoppa med fröknäcke

Har du grönsaker i kylen som är på väg att bli gamla? Perfekt! Hacka upp dem i lagom stora bitar och koka tillsammans med grönsaksbuljong och andra kryddor som du gillar. Mixa soppan slät med en stavmixer och frys sedan in eller ta med till jobbet nästa dag. Genom att slänga mindre mat gör du miljön en tjänst, och i en grönsakssoppa får du dessutom i dig mängder av näringsämnen som är bra för kroppen och boostar immunförsvaret. Komplettera gärna med ett gott fröknäcke.

Pumpa i mikron

Om du inte har lust att ställa dig och laga en lunch kan mikron vara en bra och enkelt sätt att få maten att laga sig själv. Butternut-pumpa kan tillredas i mikron med skalet på. Dela pumpan två gånger på längden och tillaga i mikron i ungefär 15 minuter på 600W. Toppa med olivolja, salt och peppar. Ät tillsammans med andra grönsaker, grillad kyckling, bönor eller lite riven ost för en komplett måltid.

Varmrökt lax med avokado och keso

Glömt matlådan? De flesta mataffärer har varmrökt lax på bit som är lagom stora för en lunchportion. Komplettera med keso och avokado så har du snabbt fått ihop en mättande lunchtallrik.

Ugnsrostade rotfrukter

Mat som sköter sig själv kan vara extra uppskattad i en stressig vardag. Gör en extra stor sats med potatis, sötpotatis, rödbetor, rotselleri, kålrot, morötter eller andra rotfrukter i ugnen så har du till flera luncher under veckan. Ät tillsammans med lite fetaost eller bönor och toppa med lite olja och vinäger. Kom ihåg att förvara rotfrukterna separat från eventuell dressing så att de inte blir blöta och tappar spänsten i matlådan.

Surdegsmacka med bönor och bär

En macka kan vara en räddare i nöden när lunchen måste gå snabbt. Men det är skillnad på bröd och bröd. Välj ett danskt rågbröd eller en surdegsmacka som ger bättre mättnad och jämnare blodsockerkurva. Blanda ihop hallon eller blåbär med kidneybönor eller kikärtor, lite olivolja och citron och använd som pålägg. Toppa gärna med lite spenat eller avokado för att få i dig extra grönsaker.

Grön mellis-smoothie

Lunchen är viktig, men lika viktiga är mellanmålen. Framför allt på eftermiddagarna när tröttheten kommer smygande och en stor del av jobbdagen fortfarande är kvar. En grön smoothie är ett perfekt sätt att tackla hungern och fylla på energidepåerna. Dessutom är det ett busenkelt sätt att få i sig dagsintaget av grönsaker. Mixa två stora nävar spenat, en avokadohalva, ett halv skalat äpple, en halv pressad apelsin, en halv banan och en skvätt vatten i en blender. Om ni inte har en mixer på jobbet kan du göra smoothien på morgonen och förvara i jobbkylen under dagen.

Kallgröt med äpple och kanel

Havregryn består naturligt av 100 procent fullkorn och är ett bra livsmedel för att hålla sig pigg och mätt. Blanda 1 dl havregryn med 1 dl mjölk, ½ dl yoghurt och kanel och låt stå i kylen över natten. Ta med till jobbet i en glasburk och toppa med äpple, bär, nötter eller andra frukter. Kallgröt funkar lika bra till frukost som till lunch.

Omelett med spenat

Om ni har en spis på jobbet är det alltid bra att ha ett paket ägg i kylen. Vispa ihop en skvätt mjölk med två ägg och färsk spenat så får du snabbt ihop en matig omelett. Komplettera gärna med mer grönsaker och en knäckemacka om du vill äta en större portion.

Bananplättar med bär och nötter

Bananplättar innehåller bara två ingredienser och går snabbt att göra. Mosa en banan och vispa ihop med två ägg. Har du spenat i kylen kan du mixa ner det i smeten med en stavmixer. Spenaten ger ingen smak men boostar plättarna med massor av vitaminer. Klicka ut smeten i en panna och stek tills de blir gyllenbruna. Ät gärna med bär, nötter och en klick kvarg. Gör gärna en större sats så har du lunch och mellanmål till flera dagar i veckan.

Riskakor med jordnötssmör och banan

Ska du träna efter jobbet är det bra att äta ett matigare mellanmål som gör att du orkar. Stryk ett tunt lager osötat jordnötssmör på en riskaka och toppa med skivad banan. Supergott och ger ordentligt med energi.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar