Har du varit utsatt för rasism på jobbet? Dela din berättelse!
Har du upplevt kränkande särbehandling eller diskriminering på arbetsplatsen som du tror beror på rasism? Då vill vi höra din berättelse. Du är självklart anonym.

Drygt var tredje medlem i Kommunal är född i ett annat land – om du har utländsk bakgrund så delar du det med 200 000 andra medlemmar.
Du har säkert märkt att de negativa attityderna gentemot personer med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället i stort, men också på jobbet. Kommunal har undersökt vilka attityder som medlemmar med utländsk härkomst möter och också sett att man blir behandlad sämre av arbetsgivaren. Till exempel att det är svårare att få fast jobb.
Klicka här för att dela din berättelse i formuläret längst ner på sidan.
Sämre behandlad och svårare att få jobb
- Bland medlemmar i Kommunal som är födda i Afrika är sannolikheten 300 procent högre att vara visstidsanställd än bland personer födda i Sverige eller i Norden. Det är alltså svårare att få fast jobb.
- Nästan var femte medlem som är född i Sverige (18,4 procent) har utsatts för hat eller hot under de senaste två åren. Bland medlemmar födda utanför Norden är siffran 21,4 procent. Det är alltså större risk att bli utsatt för hat eller hot om du är född utanför Norden.
- Risken att utsättas för trakasserier, mobbing eller osynliggörande är 17,9 procent högre bland medlemmar födda utanför Norden.
- Risken att bli utsatt av anhörig till brukare eller elev är 40 procent högre bland utlandsfödda medlemmar.
Läs Kommunals rapport "Var kommer du ifrån? Egentligen?".
Dela din berättelse – tillsammans gör vi skillnad
Kommunal arbetar för att förändra detta. Det är svårt att stå upp för sin egen rätt att inte bli diskriminerad – inte minst om man redan har en utsatt position, som att inte vara fast anställd. I det läget är det svårt att kämpa för sin sak och man behöver stöd från sina kollegor och från facket.
Ett sätt att hjälpa den som är utsatt för diskriminering är att visa upp hur det kan se ut. Då är det lättare att känna igen sig och veta att det man upplever är ett problem och något som inte får förekomma. Därför vill vi gärna samla in berättelser från våra medlemmar om hur diskrimineringen och den kränkande särbehandlingen kan se ut.
Har du blivit sämre behandlad än andra på jobbet och tror att det beror på din hudfärg eller din bakgrund? Eller har du haft en kollega som har blivit det? Vi vill höra om vad du har upplevt.
Du kan vara anonym. Det betyder att ditt namn inte kommer visas och ingen kan veta att det är just du som har berättat om dina upplevelser. Om du vill kan du ange dina kontaktuppgifter, för att ge oss möjlighet att kontakta dig för ett samtal där du kan berätta mer eller få hjälp.
Du väljer själv vad du vill dela med dig av. Här är några exempel på vad du kan skriva om:
- Har någon kallat dig elaka saker eller sagt något nedsättande om dig på jobbet?
- Har du känt att chefen inte ger dig samma möjligheter som andra på din arbetsplats?
- Har du känt dig bortvald i en anställningsprocess och tror att det har varit på grund av din hudfärg, ditt namn eller din bakgrund?
- Har du sett någon annan på ditt jobb bli utsatt för diskriminering som du tror beror på hudfärg eller bakgrund?
- Kanske är det något positivt du har varit med om? Det får du också gärna dela. Till exempel om ni har jobbat med diskriminering och allas lika värde och det har blivit bättre?
Diskriminering är svårt att få syn på. Ofta har man inte så konkreta bevis, utan det är mer en känsla. Att få läsa om andras upplevelser kan därför vara väldigt viktigt. Då kan man känna igen sig och få syn på de problem som finns på arbetsplatsen.
Det är viktigt att komma ihåg att det är din arbetsgivare som är ansvarig för arbetsmiljön på jobbet. Chefen är skyldig att se till att det inte finns diskriminering eller kränkande särbehandling.
Vi vill synliggöra det allvarliga problem som diskriminering och kränkande särbehandling är.
Din berättelse kan komma att användas av oss i olika kanaler (helt anonymt, oavsett om du anger personuppgifter eller ej) till exempel i sociala kanaler, eller som citat i en debattartikel eller i vårt rapportarbete. Om du har frågor kan du mejla till projektledare Eva Melin.
Tack för att du delar med dig!
Med diskriminering menas att en person eller grupp av personer behandlas sämre än någon annan person i en jämförbar situation. Det är aldrig acceptabelt. I diskrimineringslagen finns sju grunder för diskriminering:
- Kön
- Könsöverskridande identitet eller uttryck
- Etnisk tillhörighet
- Religion eller annan trosuppfattning
- Funktionsnedsättning
- Sexuell läggning
- Ålder
Du som är medlem i Kommunal och har blivit diskriminerad på din arbetsplats ska vända dig till ditt arbetsplatsombud eller skyddsombud på din arbetsplats eller till din sektion i Kommunal för att få hjälp.
Här kan du läsa mer om diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier.
Om du personligen har råkat ut för diskriminering, trakasserier, hot, våld eller kränkande särbehandling så ska du vända dig till facket så att du kan få hjälp.
Prata med ditt skyddsombud på jobbet i första hand. Om du inte har något skyddsombud eller inte kan få hjälp av den personen så kan du vända dig till din sektion eller ringa och prata med en rådgivare på Kommunal Direkt.
Här finns en checklista för dig som har blivit utsatt.
Tyvärr ... Det här formuläret är stängt för nya inlägg.