Grönt är skönt

Så blir du grönare.

Låt våren inspirera till grönare mat och rörelse i det fria

Balans & Hälsa | Grönt är skönt
Balans & Hälsa | Grönt är skönt

1. Hitta en vego-dag

Mer grönsaker och mer vegetariskt. Alltmer forskning pekar på att vi mår bättre av att byta ut köttet mot växtbaserade alternativ. Men hur får man in det i vardagsmaten? Ofta återkommer vi till vissa standardrätter, så att byta ut hela veckomatsedeln över en natt kan kännas knepigt. Börja därför med en dag i veckan när du testar ett nytt vegetariskt recept. Du behöver heller inte byta ut en hel rätt – prova att byta ut köttfärsen till röda linser eller köttbiten till en vegetarisk biff. En bra backup är också att göra en god grönsakssoppa.
Fler recepttips (https://www.ica.se/recept/vegetarisk/under-30-minuter/)

2. Inspireras av gröna köksfantaster

Hitta genvägar till kreativiteten i köket. Ta rygg på duktiga matbloggare och instagrammare för att hitta recept som passar dig. @siribarje och @gkstories är några konton att börja med.  

3. Gå en matlagningskurs

Med nya färdigheter i köket blir vi ofta modigare att ta oss an nya recept och rätter. En vegetarisk eller vegansk kurs är ofta ett kul sätt att träffa folk som kan dela med sig av fler matlagningsknep. På till exempel kurser.se, Studiefrämjandet och ABF kan du hitta kurser. Många matbutiker och dagstidningar har dessutom en uppsjö av vegetariska recept som du kan laga utan förkunskaper. Några av dem är ICA (https://www.ica.se/recept/vegetarisk/), Mitt Kök (https://mittkok.expressen.se/tema/vegetarisk/), Köket.se (https://www.koket.se/vegetariska-recept) och Coop (https://www.coop.se/recept/vegetariskt/).

4. Titta in i naturens skafferi

Sveriges natur bjuder på ett smörgåsbord av ätbara delikatesser. Följ säsongen och ge dig ut i skog och mark för att hämta hem goda råvaror till köket. Bär och frukt innehåller till exempel en mängd nyttigheter, och svamp passar utmärkt för en toast. Bladsorter som kirskål och nässlor döms ofta ut som ogräs av gammal vana, men faktum är att de gör sig riktigt bra i till exempel smoothie (https://www.svt.se/recept/ograssmoothie), pesto (https://alltommat.se/recept/kornbodens-ograspesto/) eller soppa (https://www.ica.se/recept/varens-nasselsoppa-2200/). Billigt och gott! Fler recepttips hittar du på https://alltommat.se/ograset-du-kan-ata/ och på dagsattplocka.se kan du hitta mer inspiration genom att följa deras instagramkonto @dagsattplocka och anmäla dig till deras nyhetsbrev.

5.  Meditera utomhus

Har du en favoritplats dit du går för lugn och ro? Om inte är våren ett bra tillfälle att hitta en sådan plats. Kanske en berghäll, en brygga, parkbänk, balkong eller ett hustak. Tillbringa en stund då och då på platsen för att meditera (https://topphalsa.se/11-steg-att-borja-meditera-aven-for-dig-som-inte-kan-sitta-still/) eller bara titta på utsikten.

6.  Träna utomhus

Med varmare och ljusare dagar blir det också lättare att träna utomhus. Förutom att bli starkare kan du samtidigt ta vara på en fin vårmorgon eller kväll. Gräsmattor och parker passar perfekt för att träna med egen kroppsvikt eller med enkla redskap, t ex gummiband som är smidiga att ta med sig ut. Här hittar du tips för övningar för ökad rörlighet och 4 enkla tips att träna med gummiband https://www.youtube.com/watch?v=H5S6Y-hvnjU&feature=youtu.be

7.  Ge löpningen en chans

Oavsett din tidigare relation till löpning är våren ett bra tillfälle att starta om och snöra på sig löparskorna igen. Börja med att variera promenader med lätt jogg om du är ny på löpning. Du behöver inte springa så att du får blodsmak – se det mer som en chans att röra på dig utomhus. Om du har problem med knän eller leder kan promenader eller cykling vara ett bra alternativ.   

8.  Flytta ut sällskapsspelen

Med våren kommer ofta öppna parker och plats för spel och aktiviteter. Fila på badmintontekniken, bli kubbproffs eller lär dig kasta frisbee. Att vara social och aktiv på samma gång gör ofta riktigt gott för hälsan.

9.  Cykla till en ny badplats

Snart stundar badsäsongen. Om det fortfarande är lite för kallt i vattnet så varför inte satsa på en vårgrillning med vegetariska burgare, grönsaker och goda såser? Sätt dig på cykeln och hitta ett nytt favoritställe.

10.  Forma nya vanor med PriusHealth

Kommunal erbjuder PriusHealth, ett nytt livsstilsverktyg framtaget av Göteborgs universitet. Här får du tips och motivation för att få nya vanor att hålla i längden. Genom enkla frågor kan du lotsa dig själv till små förändringar som ger stor effekt. Du kan sätta igång direkt, och en kvart i veckan till att börja med räcker långt.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar